ΡΩΜΕΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΣ & Χείμαρρος Αγ. Τριάδας

Πρόκληση και Ευθύνη ,
η αναγκαία προσαρμογή και ισορροπία ανθρώπου – φύσης,
η ολοκληρωμένη διαχείριση του χώρου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΟΥΣ

«Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου. Πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία»

Με ιδιαίτερη χαρά το ΔΣ στης Ανεμόεσσας σας προσκαλεί όλους αυριο - 4 Αυγούστου, ώρα 9.00 μ.μ. - στον Αρχαιολογικό Χώρο της Προϊστορικής Μύρινας στον Ρωμέϊκο Γιαλό, στην παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου. Πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία»!, έκδοση του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), δυόμιση χρόνια μετά την ελληνική α’ έκδοση.
Φιλοδοξούμε η συνάντηση να μην αφορά μόνο τη βιβλιοπαρουσίαση ενός σημαντικού για το νησί μας εγχειριδίου αυτογνωσίας, που μιλά στις καρδιές μας για μια αδιάλειπτη παράδοση χιλιετιών, για τον γεωργικό μας πλούτο, την άυλη κληρονομιά μας.
Φιλοδοξούμε να καταλήξει σε ένα διάλογο διαγενεακό και με τους απανταχού ομογενείς Λημνιούς που προσπαθούν να κρατήσουν επαφή με τις ρίζες τους, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας.
Θυμίζουμε ότι το βιβλίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα 12 χρόνων έρευνας για τους φυσικούς πόρους και τη γεωργία της Λήμνου, μέσα από έναν πρότυπο συνδυασμό καταγραφών που επιτρέπει πολλές αναγνώσεις: ενημερωτική, πολιτιστική, επιστημονική και κοινωνική, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και συνέχεια μιας ζωντανής κοινωνίας.
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου, ενώ η Δήμαρχος Ελεάνα Γεώργα θα κάνει έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο Κεχαγιάς και η Μάντρα

Λημνιακές ιστορίες στο χώρο και το χρόνο

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Επειδή πλησιάζει η περίοδος που θα αρχίσουν διάλογος και διαπραγματεύσεις για τη διάθεση - παραχώρηση από το Δήμο Λήμνου της χρήσης των παραλιών του νησιού μας, κρίνουμε αναγκαίο, ως Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος, έγκαιρα να θέσουμε υπόψη των Αρχών αλλά και της ίδιας της κοινωνίας τις θέσεις και προτάσεις της Ανεμόεσσας ....

Διαχείριση των παραλιών - Ευθύνες και υποχρεώσεις

Η Ανεμόεσσα αναγνωρίζοντας τη σημασία των παραλιών για τη φυσιογνωμία και την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της Λήμνου, απευθύνθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο ....

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

«Κάθε κίνηση στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) θα πρέπει να υλοποιείται με κατάλληλο και προσεκτικό σχεδιασμό ώστε να μεγιστοποιεί τις ωφέλειες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή η εφαρμογή ενός προγράμματος προώθησης των ΑΠΕ με ελλιπή έλεγχο και κατακερματισμένο σχεδιασμό ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και να οδηγήσει σε απαξίωση των ΑΠΕ από την κοινή γνώμη» WWF Ελλάς, 2010

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ

Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου ΛΗΜΝΟΥ

ΟΙ ΜΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Εγγραφή στον κατάλογο της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ "ΜΕΛΙΠΑΣΤΟ" ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ

Το μελίπαστο/μελίχλωρο είναι ένα παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στο νησί της Λήμνου.

/

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΟΥΣ

Ως Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος, για πάνω από μια δεκαετία, δημόσια έχουμε τοποθετηθεί για τα θέματα που αφορούν τη χρήση των παραλιών και του παραθαλάσσιου μετώπου του νησιού μας, με γνώμονα τη   προστασία αυτού του σημαντικού πόρου, ο οποίος αποτελεί κοινή μας περιουσία. ( https://vimeo.com/1021424603?share=copy#t=0 )

Αφορμή για τη συζήτηση που προηγήθηκε κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου μας, σήμερα 13 Οκτωβρίου 2024 και τη σύνταξη του ψηφίσματος αυτού, αποτελεί η συμπερίληψη του συνόλου της παραλίας του Κέρους στον κατάλογο των «απάτητων παραλιών» εντός του δικτύου Natoura 2000 (Ν.5092/2024) μετά την διεύρυνση του σχετικού καταλόγου των 238 πλέον απάτητων παραλιών ανά την Ελλάδα  (28-6-2024)

 

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο από το Δήμο, όσο και από μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή του Κέρους, καταδεικνύουν τα εξής:  

- Επικαλούνται το στοιχείο της «έκπληξης» για την απόφαση αυτή, ως να μην υπήρξαν μάρτυρες ή αυτουργοί της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο παραλιακό μέτωπο του Κέρους, που μόνο ως                                 «ανεξέλεγκτη» μπορεί να χαρακτηριστεί. Παραβίαση κάθε νομοθετικού πλαισίου, καταστρατήγηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, διανοίξεις δρόμων και  κυκλοφορία τροχοφόρων πάνω σε αμμοθινικούς σχηματισμούς, κατασκευές στην παραλία και τον αιγιαλό, που μόνο κινητές δεν είναι, αυθαίρετη μετατροπή των αυτοκινούμενων σε … παραθεριστικές κατοικίες και όλα όσα βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια (ενδεικτικά παραδείγματα προβλήθηκαν σε φωτογραφίες). Μήπως τελικά δεν έπρεπε να είναι «έκπληξη» η απάντηση στη «πρόκληση» της παρανομίας και το μέγεθος της απαγόρευσης είναι ανάλογο του μεγέθους της παραβατικότητας και αυθαιρεσίας; Με λίγα λόγια ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ως τοπική κοινωνία, αυτοδιοίκηση, φορείς για πράξεις ή/και παραλείψεις μας που οδήγησαν στη λήψη του μέτρου αυτού.

        -Ενίστανται για την έλλειψη  διαβούλευσης με τη τοπική κοινωνία  και τους φορείς της, πριν την λήψη του μέτρου αυτού. Μια τοπική κοινωνία όμως, που ενώ έβλεπε το τί συνέβαινε στη περιοχή (και όχι μόνο εκεί για να είμαστε ειλικρινείς) δεν διαβουλευόταν η ίδια για το τι χρειάζεται, τι επιδιώκει, που στοχεύει, με ποια μέτρα θα αναπτυχθεί και θα διαφυλαχθεί ταυτόχρονα αυτή η περιοχή και οι αναπτυσσόμενες σ’ αυτήν δραστηριότητες.  

Τρανό παράδειγμα του  ότι δυστυχώς «τρέχουμε» πίσω από τα γεγονότα και δεν τα διαμορφώνουμε είναι και οι συνδεόμενες με τη περιοχή εκπονούμενες  Ειδικές Περιβαλλοντικές  Μελέτες των οποίων αναμένουμε το χρόνο διαβούλευσης για να εκφέρουμε τις απόψεις μας, αντί να είχαμε ήδη καταθέσει στην μελετητική ομάδα τις στοιχειωμένες προτάσεις μας. Η Ανεμόεσσα με τον  Σύλλογο Φίλων Παλαιάς Μητρόπολης Λήμνου, τον Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Λήμνου και την ΚοινΣΕπ ΑΛΩΝΙΤΗΣ, δουλέψαμε για ένα εξάμηνο και έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τη βαρύτητα που θα είχε μια απόφαση του Δήμου, ύστερα από λαϊκές συνελεύσεις στη περιοχή.  Αντ΄αυτού οι γνωστές δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ο σχολιασμός από «ανώνυμους».   

-Θεωρούν καταστροφικό το χαρακτηρισμό αυτό και το αίτημα που προβάλλεται είναι η πλήρης κατάργησή του, αναφερόμενοι σε κλείσιμο των επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομικό μαρασμό της περιοχής, ανάσχεση της ανάπτυξης κλπ.

Δεν αναφέρεται όμως ότι νομοτελειακά θα καταλήγαμε στα παραπάνω, αν συνεχιζόταν αυτού του είδους «ανάπτυξη» της περιοχής, που θα την μετέτρεπαν σε ένα θέρετρο φτηνού και μαζικού τουρισμού, που απλά  θα «κατανάλωνε» εις βάρους του τόπου και των κατοίκων του, την μοναδικότητα του χώρου και των συμβατών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν σ΄αυτόν και στις οποίες προσβλέπουν πλέον οι επισκέπτες και όχι απλά τουρίστες.  

 

Ας μην εγκλωβιστούμε σε ένα λαϊκίζον δίλημμα μεταξύ «απάτητης παραλίας» και παραλίας ελεύθερης πρόσβασης και εκμετάλλευσης.

Ας δούμε το θετικό μήνυμα που αποτυπώνεται στον νόμο που χαρακτηρίζει αυτές τις παραλίες ως «παραλίες υψηλής προστασίας» αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αισθητική, γεωμορφολογική και οικολογική αξία τους. Οι  ανθρώπινες δράσεις (serf – κολύμπι – περίπατος, κλπ )  μπορούν ασφαλώς να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται ελεύθερα στο θαλάσσιο μέτωπο του Κέρους. 

Το επιχειρείν όμως θα πρέπει να αναπτυχθεί οργανωμένα και σύννομα, πέραν του παραλιακού μετώπου, αποτρέποντας την πρόσβαση τροχοφόρων στη παραλία και τον αιγιαλό, προσδίδοντας έτσι σε αυτό την αξία που του αρμόζει, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν.    

Αναγνωρίζοντας ότι:

Το παραλιακό μέτωπο του Κέρους αποτελεί  τμήμα ενός σημαντικότατου αλλά και ευαίσθητου οικοσυστήματος μικρών υγροτόπων, πυρήνων και καταφυγίων ζωής, με σημαντική περιβαλλοντική και αισθητική αξία, που όμως βάλλεται από τη ρύπανση των πλαστικών, τη βιολογική ρύπανση, την ηχητική και την οπτική.

Η έλλειψη φιλοπεριβαλλοντικής εκπαίδευσης και δημιουργίας ανάλογης κουλτούρας που θα μας οδηγούσε σε τήρηση των όσων προβλέπονται για την ήπια αλλά αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής,  σε συνδυασμό με τον μη επαρκή έλεγχο και την μη επιβολή των ποινών που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για όσους δεν το αντιλαμβάνονται, οδηγεί σε αύξηση της παραβατικότητας, καταστροφή του περιβάλλοντος, ανάλωση του πολύτιμου αυτού πώρου και τελικά εξάντλησή του.

 

ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ


 -Τη διαχείριση όλου του παραλιακού μετώπου της περιοχής του Κέρους και των υγροτόπων, μέσω ενός φορέα διαχείρισης και συγκεκριμένα μέσω ενός  τοπικού γραφείου το οποίο θα μπορέσει να σχεδιάσει μέτρα προστασίας της περιοχής, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει κατοίκους και επισκέπτες, να ελέγξει και να αποτρέψει παράνομες κατασκευές και χρήσεις.

-Να παρέμβουμε έστω και τελευταία στιγμή στο πλαίσιο των εκπονούμενων  ΕΠΜ προτείνοντας μέτρα και χρήσεις στη λογική μιας στρατηγικής γαλάζιας οικονομίας που θα στηρίζει το μέλλον του τόπου μας και θα συνδυάζει τη  μοναδικότητα του Κέρους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

- Να δώσουμε εμείς οι ίδιοι το καλό παράδειγμα μέσα από τις δράσεις μας και τις δραστηριότητές μας στη περιοχή και να είμαστε εμείς οι ίδιοι το ανάχωμα για την απαξίωσή της.

 

 Να υπάρξει, μέσα από την διαφορετικότητα, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΟΣ .

 

Μύρινα 13 Οκτωβρίου 2024

Η Γενική Συνέλευση του Ομίλου Ανεμόεσσα

Εξωτερικός σύνδεσμος
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΟΥΣ

Πρόσφατα Δράσεις του Ομίλου ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ

Βρείτε όλα τα τελευταία Νέα & Ειδήσεις του ομίλου ενημερωθείτε και δράστε μαζί μας