ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Τρίτο ενημερωτικό σημείωμα


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη.

Αυτό είναι το τρίτο ενημερωτικό σημείωμα που σας αποστέλλεται, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις ενέργειες και τις τρέχουσες δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ. Όπως έχει ήδη καθιερωθεί, η ενημέρωση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@anemoessa.gr και της ιστοσελίδας μας (www.anemoessa.net), όπου ήδη καταχωρούνται οι δημοσιεύσεις και επισημάνσεις μας, αλλά φυσικά και μέσω των ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων κάθε Αύγουστο στην Λήμνο.

Σήμερα με τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε ως χώρα αλλά και ως άτομα μεμονωμένα, δεν μπορούμε να στραφούμε μόνο στον εαυτό μας και να παραγνωρίσουμε τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και τα προβλήματα που διογκώνονται. Η εκδήλωση ενδιαφέροντός μας προς όσα συμβαίνουν γύρω μας αποτελεί μία υποχρέωση και οι δράσεις μας μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Μετά την τελευταία Γενική Συνέλευση (Αυγούστου 2010) δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις γύρω από τις τοπικές ποικιλίες σπόρων και την κτηνοτροφία του νησιού. Ειδικότερα:

α) Σχετικά με το πρώτο θέμα των τοπικών ποικιλιών και σε συνέχεια της δεύτερης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο ( 4-9 Ιουνίου 2010 ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέμα «ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΛΗΜΝΟΥ – Εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας του νησιού» και τη συλλογή σπόρων από όλα τα χωριά της Λήμνου, το Δεκέμβριο οργανώθηκε τρίτη συνάντηση με θέμα «Τα πρώτα αποτελέσματα και οι προοπτικές». Στη συνάντηση αυτή η συμμετοχή του αγροτικού πληθυσμού της Λήμνου ήταν πολύ μεγάλη. Είχε προηγηθεί η σπορά των επιλεγμένων σπόρων σε συνεργασία με τους Γεωπόνους του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Επαρχείου Λήμνου, ώστε να δοκιμαστούν σε φυσικές συνθήκες, σε χώρο που μας διατέθηκε στο Κτήμα της Μητρόπολης από το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο.

Η απήχηση και των δύο δράσεων ήταν ιδιαίτερα θετική όπως φάνηκε από την ανταπόκριση των τοπικών μέσων επικοινωνίας και από τις κατ’ιδίαν συζητήσεις με κατοίκους του νησιού.

β) Σχετικά με το θέμα της κτηνοτροφίας, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, από 7 έως 10 Οκτωβρίου 2010 οργανώθηκε η εκδρομή στην υποδειγματική Κοινότητα ΑΝΑΒΡΑΣ Αλμυρού Μαγνησίας. Εκτιμούμε πως το όφελος είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τους νέους κτηνοτρόφους του νησιού αφού ήδη κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν, προχωρούν στην υλοποίηση δράσεων για τις οποίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της κοινότητας ΑΝΑΒΡΑΣ Κο Κ.Τσουκαλά, από τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κο Ι.Χατζηγεωργίου που μας συνόδευσε, αλλά και από τη συνάντησή τους με ομάδα νέων αγροτών του συνεταιρισμού Αλμυρού Μαγνησίας.

Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η πρόσκληση του Κου Τσουκαλά στη Λήμνο ώστε να επωφεληθούν της εμπειρίας του κατά το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.


Στις ήδη υλοποιημένες και σχεδιαζόμενες δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ περιλαμβάνονται:

Περισσότερα...
 

Δεύτερο ενημερωτικό δελτίο


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη.

Αυτό  είναι το δεύτερο ενημερωτικό  σημείωμα που αποστέλλεται στα μέλη του Ομίλου μας,με την  πρόσφατη απόφαση του νέου ΔΣ να σας κρατά ενήμερους  για τις  ενέργειές του καιτις τρέχουσες  δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ. Όπως έχει σημειωθεί, η ενημέρωση θα γίνεται μέσωηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . και της ιστοσελίδας μας (www.anemoessa.net),όπου ήδη καταχωρούνται οι δημοσιεύσεις και επισημάνσεις μας. Την ευθύνη της ιστοσελίδας μας,που  βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά μπορείτε παρόλα αυτά να επισκεφθείτε,  έχει ο Έκτωρ Κατσαρός.

Επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας σε μία περίοδο  μεγάλης δοκιμασίας για τη χώρα αλλά και για το νησί  μας,η οποία απαιτεί εγρήγορση, περισυλλογή και κοινωνική συνοχή πάνω απ΄ όλα. Σε μία περίοδοπου πρέπει να μας προβληματίσει για τις μέχρι σήμερα επιλογές μας, εκείνες που συνδέονται μεένα  αυτοκαταστροφικό πρότυπο ανάπτυξης, προτρέποντας όμως στην αναθεώρησή τοκαι στην αναζήτηση ενός νέου ισόρροπου τρόπου ζωής, με σεβασμό στον άνθρωπο και στους θεσμούς της κοινωνίας του, με σεβασμό στον μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που μας περιβάλλει.

Γιατί η Λήμνος, το γνωρίζει καλά κάθε ντόπιος στο πετσί του και στη καρδιά του, είναι ευλογημένος τόπος.  Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τον βιάζουμε και να σπαταλούμε ασύστολα τους πόρους του.Αντίθετα, απαιτεί την φροντίδα μας για να μας ανταποδώσει τα αγαθά του.Μέσα  σε αυτόν τον ευρύτερο προβληματισμό και στόχο εντάσσουμε τις δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ,θέλοντας να πιστεύουμεότι αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη αφενός των συγκριτικώνπλεονεκτημάτων του τόπου μας (της πλούσιας γης, του μοναδικού τοπίου και του πολιτιστικού καιαρχαιολογικού πλούτου) και αφετέρου των δυνατοτήτων λελογισμένης αξιοποίησης τους προς όφελοςτης ίδιας της κοινωνίας του νησιού μας, σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Το διάστημα του χειμώνα επικεντρωθήκαμε  στα προβλήματα που δεν έχουν  ακόμα επιλυθεί λόγω της αδράνειας η αδιαφορίας που περιβάλλει τη δημόσια ζωή μας.

Όμως έχουμε και πιο δημιουργικά σχέδια για τους μήνες που έρχονται.
Έτσι  στις ήδη υλοποιημένες και  σχεδιαζόμενες  δράσεις της  ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ περιλαμβάνονται:

 

Περισσότερα...
 

Φθινοπωρινή εκδήλωση

Η φθινοπωρινή μας εκδήλωση οργανώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Έγινε η προβολή της εξαιρετικής ταινίας ΓΑΙΑ του Yann ArthusBertrand, του διάσημου Γάλλου φωτογράφου,

gaia

δημοσιογράφου και πολίτη του κόσμου που ασχολείται ενεργά με τα θέματα περιβάλλοντος και όχι μόνον.

Περισσότερα...
 

Ενημέρωση των μελών

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά που επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας μέσω αυτού του εντύπου.

Σύμφωνα με απόφαση του νέου ΔΣ, η ενημέρωση των μελών του Ομίλου μας θα γίνεται σε τακτά διαστήματα -τέσσερις φορές ετησίως- ώστε τα μέλη να γνωρίζουν τις ενέργειές του και τις δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ καθώς και τα θέματα που την απασχολούν.
Ενδιαμέσως, η ενημέρωση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . και της ιστοσελίδας μας (www.anemoessa.net), όπου θα καταχωρούνται οι δημοσιεύσεις και επισημάνσεις μας.
Το Δ.Σ μετά την πρώτη συνεδρίασή του τον Αύγουστο στην Λήμνο, συνεδρίασε στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 3 και 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα, και τέλη Νοεμβρίου στη Λήμνο.
Πέρα από τα τρέχοντα και διαδικαστικά θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο, επικεντρωθήκαμε στα προβλήματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί από την προηγούμενη διετία. Θυμίζουμε πως σε εκκρεμότητα είναι ακόμα θέματα που καταγγέλθηκαν και δεν έτυχαν ικανοποιητικών απαντήσεων όπως η ανέγερση οικοδομών στις κορυφογραμμές, οι προτάσεις για την βελτίωση της ανάπλασης της Αγοράς, οι παραβάσεις που παρατηρούνται στο Ρωμέικο Γυαλό με εμφανή την υποβάθμιση του, ο έλεγχος της ρύπανσης του ρέματος που χύνεται στη θάλασσα του Ρωμέικου, η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Μύρινας, ο χαρακτήρας της υλοποιούμενης ανάπλασης του λιμανιού, η καταστροφή των παραλιών με τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις εκμετάλλευσης τους, η παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στις υλοποιούμενες επεκτάσεις των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, κλπ.

Έτσι στις σχεδιαζόμενες και ήδη υλοποιούμενες δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ περιλαμβάνονται:

Περισσότερα...
 

Ημερίδα τής «Ανεμόεσσας»: «Ανεκτίμητος πόρος το τοπίο της Λήμνου»

Κοινή διαπίστωση πανεπιστημιακών και περιβαλλοντολόγων σε ημερίδα τής «Ανεμόεσσας»: «Ανεκτίμητος πόρος το τοπίο της Λήμνου»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Λήμνο από τις 11 ως τις 14 Ιουνίου, οι συναντήσεις που οργάνωσε ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου "Η Ανεμόεσσα", σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις με γεωργοκτηνοτρόφους και παραγωγούς του νησιού για την ανταλλαγή προβληματισμών και την έκθεση ιδεών για το πώς θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να αποκωδικοποιηθούν σκέψεις που θα δώσουν ώθηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στο νησί στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Στο τετραήμερο των εκδηλώσεων συμμετείχαν οι: Λεωνίδας Λουλούδης (Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που ιδρύθηκε στη Λήμνο), Γιώργος Βλάχος (Επιστημονικός Συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την αγροτική πολιτική και οικονομία), Παύλος Καρανικόλας (Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής) και Θύμιος Παπαγιάννης (Αρχιτέκτων-Περιβαλλοντολόγος, Επίτιμος Πρόεδρος του WWF Ελλάς και μέλος του Δ.Σ. της "Ανεμόεσσας").

Οι συναντήσεις
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατσικής το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουνίου και συμμετείχαν 35 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και πρόεδρος της ΕΑΣ Λήμνου Οδυσσέας Κριαρής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μύρινας και κτηνίατρος Δημήτρης Μπουλώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, τοπικοί παράγοντες και άλλοι επαγγελματίες. Της συνάντησης προηγήθηκε επίσκεψη της ομάδας στο οινοποιείο του Πέτρου Χατζηγεωργίου και περίπατος στην περιοχή, ως πρόγευση της ιδιαίτερης ομορφιάς που παρουσιάζει το αγροτικό τοπίο του νησιού. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, καταγράφηκαν προβληματισμοί προκειμένου να αναπτυχθούν εκτενέστερα στην κεντρική ομιλία του Σαββάτου.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου η ομάδα επισκέφθηκε το Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης του Επαρχείου Λήμνου και είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον Προϊστάμενο κ. Χατζόγλου και τους γεωπόνους του τμήματος. Η συνάντηση ενίσχυσε τη διάθεση και πρόθεση όλων για περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και από τις δυο πλευρές, ενώ το πρωινό ολοκληρώθηκε με επίσκεψη των συμμετεχόντων στο οινοποιείο Σαββόγλου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας και πριν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δημητριάδειο Σχολή, η ομάδα επισκέφθηκε την περιοχή του Κοντοπουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά γύρω στα 45 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Μούδρου Κώστας Αδαμίδης, ο Αντιδήμαρχος Μούδρου Παράσχος Λυριστής, ο Γυμνασιάρχης του Κοντοπουλίου, κ. Σκούρας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικής Ανάπτυξης του Επαρχείου Λήμνου κ. Χατζόγλου και επαγγελματίες της περιοχής. Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική ομάδα καθώς ανέδειξε υπαρκτά και δισεπίλυτα προβλήματα, όπως την παρουσία αγριοκούνελων με καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες και την έλλειψη νερού, ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα, στον κινηματογράφο "ΜΑΡΟΥΛΑ", πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα "Παραγωγικές δραστηριότητες της Λήμνου-προκλήσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον", στην οποία παραβρέθηκαν περί τα 70 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Μύρινας Νάσος Σκαμάγκης, οι Αντιδήμαρχοι Μύρινας κ.κ. Γ. Κρυσταλλάς και Γ. Κάργας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μύρινας κ. Κριαρής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Νέας Κούταλης Δημήτρης Βουλγαράκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρόκκος, ο Ταξίαρχος Λήμνου, μέλη του ομίλου και κάτοικοι του νησιού.

Στην ομιλία ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τοπικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τοπίου και στις δυνατότητες ανάπτυξης που αυτά προσφέρουν, στην ανάγκη προσδιορισμού ενός οράματος και μιας στρατηγικής για την καλύτερη αξιοποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών, όπως η μοναδικότητα και η ποιότητα των τοπικών προϊόντων και στην ανάγκη συλλογικότητας, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αλλά και των προκλήσεων στο χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Συζητήθηκε επίσης η σημασία διατήρησης του αγροτικού τοπίου της Λήμνου, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και την αποφυγή ανάπτυξης μαζικού, που πιθανότατα θα μετέτρεπε το νησί σε ένα μεγάλο «τουριστικό οικόπεδο», όπως έχει συμβεί εξάλλου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι επιστήμονες έφυγαν από τη Λήμνο με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού την Κυριακή 14 Ιουνίου επισκέφθηκαν τις περιοχές Σαρδές, Δάφνη, Γομάτι και Αμμοθίνες, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να ξανάρθουν στο νησί αυτή τη φορά με φίλους και συγγενείς, για μοναδικές διακοπές με ποιότητα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πηγή: εφημερίδα Αιολικά Νέα (28 Ιουνίου 2009)

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ