Έκθεση επίσκεψης ερευνητικής επιστημονικής ομάδας στη Λήμνο με σκοπό την ενημέρωση για τη Μυξωμάτωση των αγριοκούνελων

Αθήνα, 13/12/2011
Προς αξιότιμη πρόεδρο και μέλη ΔΣ  
του Όμιλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής  
Κληρονομιάς της Νήσου Λήμνου, “ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ”  
 
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
   Με χαρά μας αποδεχτήκαμε την ευγενική πρόσκλησή σας (της 05-12-2011) για να συναντήσουμε τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή της Νήσου Λήμνου και να ενημερώσουμε το κοινό σε δημόσια συγκέντρωση για την μυξωμάτωση των αγριοκούνελων, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά στο Εργαστήριο Ανατομίας-Φυσιoλογίας Αγρ. Ζώων, ΤΕΖΠΥ, ΓΠΑ τον Οκτώβριο 2011 μετά από ανάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άτομα του Ομίλου σας και κτηνίατροι - μέλη της επιστημονικής μας ομάδας (εμού της ιδίας και της Δρ. Ειρήνης Φραγκιαδάκη) πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Λήμνο από Παρασκευή 9 μέχρι Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Επικ. Καθηγητής, του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, του ΤΕΖΠΥ του ΓΠΑ, Δρ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος είχε κληθεί να μελετήσει θέματα αποκατάστασης των βοσκοτόπων της περιοχής.  
  Πάντα με την συνοδεία σας, γίναμε κοινωνοί του έντονου προβλήματος συνεχούς εγκατάλειψης της γης και της συνακόλουθης υποβάθμισης και καταστροφής του γενικότερου περιβάλλοντος της Νήσου Λήμνου, που συνδέεται με την υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων. Κάναμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αξιότιμους κ. Σάββα Βαρελτζή Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Λήμνου, το Δήμαρχο κ. Αντώνιο Χατζηδιαμαντή, τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτριο Μπουλιώτη, τον Κτηνίατρο του νησιού κ. Ιωάννη Τενέδιο, τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Δανιήλ, τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτριο Σφενδύλη του κυνηγετικού συλλόγου Λήμνου και άλλους.  
   Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου με την συνοδεία δύο θηροφυλάκων έγιναν δύο συνεργεία και καλύψαμε με τα αυτοκίνητά τους μεγάλες περιοχές του νησιού  διενεργώντας συνεντεύξεις με κτηνοτρόφους, κυνηγούς και γεωργούς των περιοχών με την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στις 19:00 της ίδιας μέρας έγινε προγραμματισμένη ομιλία, στο χωριό Κοντοπούλι, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την μυξωμάτωση των αγριοκούνελων. Στην συνάντηση, εκτός από τους τοπικούς άρχοντες, παρευρέθηκαν περίπου 150 άτομα από διάφορες περιοχές της Λήμνου. Στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε το συνημμένο έγχρωμο ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικό με τη μυξωμάτωση, που είχε συνταχθεί από την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου μας.  
 Μετά το πέρας των ομιλιών των κκ Τενέδιου, Ξυλούρη και Φραγκιαδάκη, έλαβε μέρος δίωρη συζήτηση με ερωτοαποκρίσεις προς τους ειδικούς και διευκρινήσεις σχετικά με τη μυξωμάτωση και το ρόλο της στην επιβίωση του πληθυσμού των  αγριοκούνελων.  
Τα κυριότερα συμπεράσματα σχετικά με τη μυξωμάτωση ήταν τα παρακάτω:

1.    Η μυξωμάτωση (νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης), η οποία διαπιστώθηκε εργαστηριακά ότι υπάρχει στη Λήμνο από τον Οκτώβριο του 2011 (αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Επιζωοτιών (OIE) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), προκαλεί θανάτους στα αγριοκούνελα και άρα συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού τους.  
2.    Η μυξωμάτωση ΔΕΝ είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Επομένως με τον οποιοδήποτε χειρισμό με γυμνά χέρια, των κουνελιών που έχουν συμπτώματα της νόσου (πρησμένα μάτια, πρόσωπο, κλπ), οι άνθρωποι δεν μολύνονται από τον ιό και δεν θα παρουσιάσουν το νόσημα.  Επίσης άνθρωποι που καταναλώνουν αγριοκούνελα που έχουν μυξωμάτωση, δεν θα μολυνθούν οι ίδιοι από τον ιό.  
3.    Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, θα υπάρξει μείωση του πληθυσμού των αγριοκούνελων λόγω της μυξωμάτωσης. Συνήθως η θνησιμότητα από το νόσημα, ανάλογα με το στέλεχος του ιού, μπορεί να φθάσει το 90% των προσβεβλημένων ζώων. Σιγά – σιγά όμως ο ιός προσαρμόζεται στα κουνέλια και εκείνα γίνονται περισσότερο ανθεκτικά στη μόλυνση οπότε δεν γίνεται αντιληπτή η νόσος.  
4.    Η μυξωμάτωση δεν θα αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κουνελιών στο νησί.
Κατά συνέπεια, εύλογα οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το πρόβλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και την καταστροφή της οικονομίας του νησιού, λόγω της υπέρμετρης και μη ελεγχόμενης αύξησης του πληθυσμού των αγριοκούνελων. H δυνατότητα ελέγχου του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων, τέθηκε τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους τοπικούς φορείς ως επιτακτική ανάγκη.   
 
 Από την συζήτηση προέκυψε ότι:

1.    υπάρχει ανάγκη περισσότερης έρευνας σχετικά με την παρουσία του  νοσήματος και την κατανομή του στις περιοχές του νησιού και για το λόγο αυτό ζητήθηκε να γίνει μια επιζωοτιολογική έρευνα σε βάθος χρόνου προκειμένου να μελετηθεί η επίπτωση του ιού στο πληθυσμό των λαγομόρφων.  
2.    διαπιστώθηκε ότι λόγω της νόσου οι κάτοικοι της Λήμνου έχουν μειώσει την κυνηγητική δραστηριότητά τους αναφορικά στην συχνότητα και τον αριθμό των κουνελιών που συλλαμβάνουν. Ενώ όταν πιάνουν αγριοκούνελα δεν τα καταναλώνουν όπως στο παρελθόν. Η επιστημονική ομάδα ζήτησε από τον κυνηγετικό σύλλογο να ενημερώσει στα μέλη του ότι το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προέτρεψε τους παρευρισκομένους να συνεχίσουν την κυνηγετική τους δραστηριότητα όπως στο παρελθόν.
3.    οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με την επιστημονική ομάδα. Αυτό αποδείχτηκε έμπρακτα καθώς άμεσα οι κυνηγοί έφεραν αγριοκούνελα, από τα οποία το επιστημονικό προσωπικό έκανε δειγματοληψία ιστών και τα δείγματα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο για περαιτέρω μελέτη.  
4.    οι μέχρι τώρα προσπάθειες περιορισμού του αριθμού των αγριοκούνελων, δεν κατάφεραν να ελέγξουν το πρόβλημα σε σημείο που να βελτιωθεί σημαντικά το περιβάλλον.
 Για αυτό το λόγο εμείς, η Ε. Ξυλούρη και ο Ι. Χατζηγεωργίου, προτείναμε εφόσον οι αρμόδιες αρχές της Λήμνου το ζητήσουν
•    να παρουσιάσουμε το πρόβλημα στην επιστημονική κοινότητα  του ΓΠΑ και να διενεργήσουμε προμελέτη - μελέτη αποκατάστασης του γεωργοκτηνοτροφικού περιβάλλοντος της Λήμνου
•    να αναζητηθούν και να υποβληθούν ερευνητικά προγράμματα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της Λήμνου.

Σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεση σας για μελλοντική συνεργασία.
Με εκτίμηση και αμέριστη συμπαράσταση στο δύσκολο έργο σας,  
 
 
Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη (DVM, MSc, PhD)  
Αντιπρόεδρος του World Rabbit Association (WRA)  
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών (ΤΕΖΠΥ)
Εργ. Ανατομίας-Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ)

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ