ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

                                                                                                                                       

Αγαπητοί φίλοι και μέλη της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ,

Σας στέλνουμε τις ευχές μας για τα Χριστούγεννα και ελπίζουμε η Καινούργια Χρονιά να είναι για όλους μας ειρηνική και δημιουργική, πιο κοντά στο συνάνθρωπο μας, πιο κοντά στη φύση.
Αυτό είναι το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που ανέδειξαν οι εκλογές της 6ης  Αυγούστου 2011.
Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας θεωρούμε  καθήκον μας να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας σε προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον των κατοίκων -και ιδιαιτέρως των νέων-του νησιού μας.
Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας της Λήμνου, την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού, την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού  και όλα αυτά στο πλαίσιο των σκοπών της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ, που αφορούν στην ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων  σε αρμονία με την προστασία του περιβάλλοντος.
Το ενδιαφέρον που δείχνει η Πολιτεία για τις προτάσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ ,η εποικοδομητική συνεργασία με τη δημοτική Αρχή και η  ανταπόκριση που βρίσκουμε  στις δράσεις μας ενισχύουν την απόφασή μας να συνεχίσουμε.

(Α) ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:

Βραδιά  με κτηνοτρόφους και αγρότες

Μέσα Αυγούστου οργανώθηκε μικρό γλέντι στην πλατεία του Κάσπακα.
Καλέσαμε όσους συμμετείχαν στην εκδρομή της Ανάβρας και όσους μας βοήθησαν στη συγκέντρωση σπόρων τοπικών ποικιλιών, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουμε ζωντανές μέσα στο καλοκαίρι τις σχέσεις και  επαφές που αναπτύσσονται μέσα από τις εκδηλώσεις μας και τους κοινούς μας στόχους.
Το τραγούδι του Γρηγόρη Μανινάκη και το ακορντεόν του Ανδρέα Παντζαρά  πλαισίωσαν  τη συνάντηση και έδωσαν μία νότα κεφιού στη βραδιά.

Επίσκεψη στις Πρέσπες  και στην ευρύτερη περιοχή
 
Στις 6-9 Οκτωβρίου οργανώθηκε ενημερωτική επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών. Η επίσκεψη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού συμμετείχαν συνολικά 31 άτομα από διάφορες περιοχές της Λήμνου με δραστηριότητες- στην πλειοψηφία  τους -  σχετικές με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια σιτηρών και ψυχανθών.
Επισκεφθήκαμε  μία κτηνοτροφική μονάδα εκτροφής βουβαλιών στη λίμνη Κερκίνη, μία πλήρως καθετοποιημένη τυροκομική μονάδα στη Φλώρινα καθώς και το συνεταιρισμό φασολοπαραγωγών ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ  στις Πρέσπες. Τέλος, γνωρίσαμε τις δραστηριότητες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και ανταλλάξαμε ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της αγροτικής ζωής του δικού μας νησιού.
Γυρίζοντας στη Λήμνο οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μαζί μας προβληματισμούς που γεννήθηκαν από την επίσκεψη σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ανάλογων παραγωγικών μονάδων στο νησί μας και εκδήλωσαν ικανοποίηση για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Ευχή όλων ήταν να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες και να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους της γης να συμμετάσχουν σε επόμενες ανάλογες επισκέψεις.

Σύγχρονα προβατοστάσια και παραδοσιακές μάντρες της Λήμνου

Είναι σήμερα η ώρα, εν μέσω κρίσης αλλά και εν όψη της μετεξέλιξης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, η αγροτική οικονομία της Λήμνου να δημιουργήσει συνέργιες με άλλους αναπτυξιακούς τομείς όπως ενδεικτικά με εκείνους της μεταποίησης και  του τουρισμού.

Περισσότερα...
 

Μονάδα Αποθείωσης της Δ.Ε.Η. στον Αυλώνα Λήμνου

Μια εγκληματική πράξη σε ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

 

dehΠριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η Δ.Ε.Η. υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Kittiwake Hellas για την εγκατάσταση και πιλοτική λειτουργία μιας μονάδας αποθείωσης μαζούτ με την τεχνολογία Krystallon, στη θέση Αυλώνας Λήμνου. Η συγκεκριμένη μονάδα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αμέσως, αφού έπρεπε να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.

Στα τέλη του 2007, η Νομαρχία Λέσβου ζήτησε την τροποποίηση της μελέτης, σχετικά με τον αποδέκτη και τους όρους διάθεσης αποβλήτων (νερών ψύξης και απόπλυσης καυσαερίων) σε αυτόν, βάσει της οποίας θα έπρεπε η απαγωγή του θαλασσίου νερού ψύξης των μηχανών να γίνεται με αγωγό μήκους 300 μέτρων εντός θαλάσσης και σε ελάχιστο βάθος 7 μέτρων στο σημείο εκβολής.  

Ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2008, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποίησε στην Δ.Ε.Η. την απόφασή της σχετικά με την αίτηση της δεύτερης για την «Επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως προς την αύξηση της ονομαστικής ισχύος του σταθμού, την κατασκευή νέου αγωγού προσαγωγής μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, την κατασκευή νέου αγωγού προσαγωγής θαλασσινού νερού ψύξης καθώς και την παράταση χρόνου ισχύος των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (Α.Σ.Π.) ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Αυλώνας, στη νήσο Λήμνο, του Νομού Λέσβου».

Περισσότερα...
 

Ενημερωτικό Σημείωμα ΜΑΙΟΣ 2011

ΜΑΙΟΣ 2011

 

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΠΟ

Αυτό είναι το τέταρτο ενημερωτικό σημείωμα που αποτελεί πια θεσμό του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και σας αποστέλλεται για την καλύτερη μεταξύ μας επικοινωνία, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις ενέργειες και τις τρέχουσες δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ. Σας θυμίζουμε πως η επικοινωνία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. (προσοχή αυτή είναι η ορθή ηλεκτρονική διεύθυνση) και της ιστοσελίδας μας (www.anemoessa.net), όπου ήδη καταχωρούνται δημοσιεύσεις, στοιχεία για τις δράσεις μας και επισημάνσεις. Η επόμενη ενημέρωση θα γίνει στην ετήσια Γενική Συνέλευση, τον Αύγουστο στη Λήμνο.

Το τελευταίο τετράμηνο, όπως είχε αποφασιστεί, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις γύρω από τις τοπικές ποικιλίες σπόρων και την κτηνοτροφία του νησιού. Οι δράσεις αυτές απαιτούν συνέπεια, συνέχεια, παρουσία στη Λήμνο και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεμόεσσα οργάνωσε τις εξής συναντήσεις / ημερίδες - σε συνεργασία πάντα με καθηγητές / ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, των οποίων η στήριξη είναι σημαντικότατη και εκφράζεται μέσα από το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιερώνουν στο νησί μας :  

 

α) Τοπικές Ποικιλίες Σπόρων: Τα πρώτα αποτελέσματα και οι προοπτικές. Η τέταρτη αυτή συνάντηση έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο Κοντοπούλι, σε συνέχεια εκείνης του Δεκεμβρίου 2010. Η συμμετοχή του αγροτικού πληθυσμού της Λήμνου ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σε μία αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη έγιναν συζητήσεις ζωηρές και εξαιρετικά γόνιμες (διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα μας). Η κοινωνία φαίνεται να κατανοεί πλέον τις προοπτικές και να αρχίζει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Ώρα να επιστρέψουμε στη γη μας, να καλλιεργήσουμε ξανά το χωράφι των παππούδων ...Ώρα να αποκτήσουμε Λαϊκή Αγορά στο νησί και να μπορούμε να τρώμε γνήσια προϊόντα του τόπου μας! Αυτά αποτελούν κοινά συμπεράσματα και κοινός πια τόπος όσων παρακολουθούν από κοντά αυτές τις συναντήσεις.

Επόμενα βήματά μας, η παρακολούθηση του κτήματος της Μητρόπολης, η μελέτη των χαρακτηριστικών των πρώτων σπόρων που καλλιεργήθηκαν, όπως του σταριού Λήμνος, του άφκου, κλπ., η καλλιέργεια νέων σπόρων αλλά και η οργάνωση ενός πρώτου δικτύου διατήρησης

των τοπικών ποικιλιών Λήμνου .

β) Ποιοτική κτηνοτροφική παραγωγή στη Λήμνο: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πορτιανού και συγκέντρωσε και πάλι μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων αγροτών και κτηνοτρόφων που παρέμειναν καθηλωμένοι επί τρεις ώρες!

Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Χατζηγεωργίου – Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ, ο Θεόφιλος Μασούρας – Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ, ο Γιώργος Αντωνάκος, Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδος, ο Βασίλης Μπέλλης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, η Ειρήνη Φραγκιαδάκη, Κτηνίατρος, ο Φάνης Καρανικόλας, Γεωπόνος του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου.

Κύρια προβλήματα που συζητήθηκαν, το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών και η μειωμένη τιμή των προϊόντων τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας. Τα συμπεράσματα συγκεκριμένα και ελπιδοφόρα... (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό Δελτίο Τύπου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας).

Περισσότερα...
 

Επιστολή Διαμαρτυρίας για αποθείωση

Μύρινα Ιούνιος 2011


Μετά από μήνες προβολής της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ανάγκης επιβολής του «μνημονίου», τα Μ.Μ.Ε. στρέφουν τώρα την κοινή γνώμη στην ?ανάγκη? για γρήγορες επενδύσεις, ανεξέλεγκτες επενδύσεις, μεγάλες επενδύσεις, επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, επενδύσεις χωρίς κανέναν έλεγχο, ενδοιασμό ή σχεδιασμό!

Στο πνεύμα αυτό, ανήκει και το άρθρο που δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 15 Μαΐου (Οικονομικό ένθετο σελ.2), με τίτλο ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΕΠΤΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 800.000.000 ΕΥΡΩ της συντάκτριας Δήμητρας Μανιφάβα. Μία από τις ? μεγάλες επενδύσεις?, φέρεται να είναι το πιλοτικό σύστημα αποθείωσης των καυσαερίων της μονάδας παραγωγής της ΔΕΗ στη Λήμνο, του οποίου όμως το συμβατικό τίμημα  ανέρχεται μόνο  σε 1.400.000 ευρώ-.
Η συντάκτρια φαίνεται πως δε μπήκε στον κόπο να ερευνήσει το θέμα ή να επικοινωνήσει τουλάχιστον με τη Δημοτική Αρχή της Λήμνου. Θα μάθαινε τότε για τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων του νησιού για αυτήν τη ? μεγάλη επένδυση?, οι επιπτώσεις της οποίας είναι σημαντικότατες στο περιβάλλον και δεν ανταποκρίνονται στα οφέλη που προβάλλονται από το άρθρο.
Να ληφθεί υπόψη ότι η δοκιμαζόμενη τεχνολογία εφαρμόζεται μόνο στα ποντοπόρα πλοία ακριβώς επειδή η απόρριψη του θαλασσινού νερού μετά την έκπλυση των καυσαερίων πίσω στην θάλασσα γίνεται μόνον κατά τον πλου διότι έτσι επιτυγχάνεται ικανοποιητική διασπορά των θειούχων  ενώσεων και της υψηλής οξύτητας που φέρει το φορτίο.
Ειδικότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Λήμνο, ενώ η απαγωγή του θαλασσινού νερού ψύξης των μηχανών του σταθμού θα πρέπει να γίνεται με αγωγό μήκους 300 μέτρων και σε βάθος 7 μέτρων στο σημείο εκβολής, στην πραγματικότητα το μήκος του αγωγού από την ακτογραμμή είναι 212 μέτρα και το βάθος στο στόμιο εκβολής είναι περίπου 3,5 μέτρα.  
Επιπρόσθετα, πως θα λειτουργεί η μονάδα με την καύση «βαρέως» (μη αποθειωμένου) πετρελαίου, του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί από τις 1 - 1 ? 2007, πόσο σύννομη είναι μια τέτοια απόφαση;
Στην προκειμένη περίπτωση η απόρριψη στον κλειστό κόλπο του Αυλώνα και μάλιστα σε μη ικανοποιητική απόσταση από την ακτή και σε μικρότερο βάθος από το προβλεπόμενο εγκυμονεί ύψιστους κινδύνους βαριάς μόλυνσης στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Σημειωτέον, η μονάδα της ΔΕΗ βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τα όρια του οικισμού της Μύρινας, σε μία από τις τρεις σημαντικές παραλίες της πόλης, 300 μόλις μέτρα από τη  μεγαλύτερη εν λειτουργία ξενοδοχειακή μονάδα του  νησιού,   πέντε αστέρων.

Παράλληλα με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, έγιναν ενέργειες και σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να ?περάσει? η λειτουργία της μονάδας αποθείωσης, η εγκατάσταση της οποίας όφειλε να έχει αποξηλωθεί με απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Μύρινας και του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου. Οι «ενέργειες» φαίνεται να προωθούνται ήδη μετά τη θετική απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής - μειοψηφούντος του εκπροσώπου του Δήμου Λήμνου - που αποφάσισε να αγνοήσει το ακατάλληλο μήκος του αγωγού και το μικρό βάθος στο σημείο εκροής των αποβλήτων, στηριζόμενη σε βεβαίωση που προσκόμισε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου. Με αυτόν τον τρόπο και για μια φορά ακόμη η Διοίκηση έρχεται σε αντιπαράθεση με την κοινωνία την οποία οφείλει να υπηρετεί και να προστατεύει!
Όμως η τοπική κοινωνία, που πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο, θα αντιδράσει δυναμικά και πάλι και δεν θα επιτρέψει εν ονόματι του κέρδους και μόνον, την καταστροφή μιας από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού - τον ΑΥΛΩΝΑ - την οποία απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αφού εκεί έχει κτιστεί και λειτουργεί μία σύγχρονη υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα.  

ΖΗΤΟΥΜΕ από την Υπουργό Τ. Μπιρμπίλη και τον Αν. Υπουργό. Ν. Σηφουνάκη να τοποθετηθούν επί του θέματος, το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά. Απαντήσεις του τύπου ?..δεν γνωρίζω, θα το ψάξω και θα σας πω..? δεν μας ικανοποιούν πλέον, όπως δεν μας ικανοποιεί και η προώθηση επενδύσεων, καταστροφικών για το περιβάλλον, με το μανδύα των δήθεν «πράσινων επενδύσεων».
Ζητούμε από τη σημερινή αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για τη μονάδα αποθείωσης και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν την τοποθέτησή της κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της.
Ζητούμε από τον εισαγγελέα να επέμβει και να ερευνήσει το θέμα.

Αν πραγματικά θέλετε να βγει η Ελλάδα από την κρίση αφήστε στην άκρη το σενάριο των κάκιστης ποιότητας και αμφιβόλου οικονομικής ωφέλειας επενδύσεων και βρείτε λύσεις ορθολογικές, νόμιμες, αποδεκτές από την τοπική και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Βρείτε λύσεις βιώσιμες και αποδείξτε ότι τρέφετε σεβασμό για το περιβάλλον και κυρίως για τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Τότε όλοι οι πολίτες θα επικροτήσουμε, θα τις δεχτούμε, και θα τις στηρίξουμε.

 

Περισσότερα...
 

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου

οργανώνει συνάντηση με θέμα


ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ


Οι συνεχείς πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ για τα θέματα αγροτικής ανάπτυξης του νησιού μας υλοποιούνται χάρη στη στενή συνεργασία και υποστήριξη που έχει, από ομάδα καθηγητών και ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Σε συνέχεια των πρώτων δράσεων που επικεντρώθηκαν μέχρι σήμερα κυρίως στις τοπικές ποικιλίες σπόρων και τα σχετικά ενδιαφέροντα των καλλιεργητών, η έμφαση στη συνάντηση του ερχόμενου Απριλίου θα δοθεί στην κτηνοτροφία και τα ενδιαφέροντα των κτηνοτρόφων.

Η πρώτη προσπάθεια ενασχόλησης με τον τομέα της κτηνοτροφίας έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, με επίσκεψη στη Κοινότητα ΑΝΑΒΡΑ Αλμυρού, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κτηνοτρόφοι της Λήμνου, ενώ δεύτερη άτυπη συνάντηση γνωριμίας των καθηγητών με τον τόπο μας, οργανώθηκε τον Φεβρουάριο.

Ως αποτέλεσμα, νέοι κυρίως κτηνοτρόφοι, επωφελούνται ήδη των επιστημονικών πληροφοριών που δίδονται από καθηγητές του ΓΠΑ.

Η νέα κύρια ημερίδα για τη κτηνοτροφία θα γίνει το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πορτιανού στις 6:30 μμ.

Ομιλητές θα είναι :


Γιάννης Χατζηγεωργίου- Επικ.Καθηγητής ΓΠΑ


Ευτυχία ΞΥΛΟΎΡΗ- Ανπλ.Καθηγήτρια ΓΠΑ


Θεόφιλος Μασούρας –Επικ.Καθηγητής ΓΠΑ


Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας


Εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας


Εκπρόσωπος από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Λήμνου


Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Της Α Ν Ε Μ Ο Ε Σ Σ Α Σ

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ