ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕΛΩΝ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014                               


    Αγαπητοί φίλοι και μέλη της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ,


     Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε κυρίως για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Ομίλου μας, που προήλθε μετά από την παραίτηση της Προέδρου Φωτεινής Ετμεκτσόγλου.

     Η Πρόεδρος, με την υποψηφιότητά της ως Δημοτικής Συμβούλου για τον Δήμο Λήμνου, είχε ζητήσει για λόγους ηθικής τάξης να αναπληρωθεί στα καθήκοντά της κατά την προεκλογική περίοδο, από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Κότσαλη, ταυτόχρονα δε είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί και από μέλος του Δ.Σ σε περίπτωση εκλογής της, για τους ίδιους λόγους. 

     Με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπέβαλε την παραίτηση της, επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και έργων. Η παραίτησή της έγινε δεκτή παρά την πεποίθηση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. ότι αυτό αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ομιλό μας στον οποίο η Φωτεινή  αφιέρωσε πολύ χρόνο και ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον  από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του.
 
     Είμαστε βέβαιοι ότι η πρώην Πρόεδρος της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ θα αποδώσει τα μέγιστα ως Δημοτική Σύμβουλος για το καλό του τόπου ενώ παράλληλα  θα εξακολουθεί να συμμετέχει και να στηρίζει ενεργά τις δράσεις μας,  ως μέλος του Ομίλου μας.

     Τα μέλη του  Δ.Σ. του Ομίλου συμπληρώθηκαν, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας με τον Αθανάσιο (Νάσο) Τσότρα ,που είχε αναδειχθεί επιλαχών στις εκλογές του Αυγούστου 2013.

Κατόπιν αυτού το Δ.Σ.  του Ομίλου  ομόφωνα αποφάσισε την ανασυγκρότησή του σε Σώμα ως εξής:
 
Πρόεδρος:                Γιώργος Κότσαλης

Αντιπρόεδρος :         Αλίκη Παλαιολόγου

Γενική Γραμματέας :  Ηβη Νανοπούλου

Ταμίας :                   Γιώργος Τραμουντάνης

 Μέλη :                    Σόφη Χαψή , Εκτορας Κατσαρός ,
                               Αθανάσιος Τσότρας.

Περισσότερα...
 

Κατεπείγον - Έργα στο Ενετικό Κάστρο της Λήμνου

Στο Ενετικό Κάστρο της Μύρινας Λήμνου υλοποιούνται σήμερα εργασίες «Βελτίωσης Προσβάσεων» που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007 - 2013, με Φορέα Υλοποίησης τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της τότε Γενική Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ανεμόεσσα της νήσου, μετά από επίσκεψη στο χώρο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο εκτέλεσης των παρεμβάσεων. Ειδικότερα οι ανησυχίες αφορούν στην έκταση που έχουν λάβει οι εργασίες αποξηλώσεων σε σχέση με το υπάρχον ευαίσθητο τοπίο και τον κίνδυνο πλήρους αλλοίωσής του, το τρόπο που εκτελούνται οι εργασίες και η ανεπαρκής επίβλεψή τους κατά την ανακατασκευή των προσβάσεων, καθώς και στα υλικά που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν.

Περισσότερα...
 

Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α S O S

Ανάγκη προστασίας αρχαιολογικού περιβάλλοντος
Τον Αύγουστο του 2012, η Ανεμόεσσα, με αφορμή τις τότε εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας, έκανε έκκληση προς τον Δήμο Λήμνου για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού, επισημαίνοντας ότι, αν και αναγνωρίζεται διεθνώς η σημασία του προϊστορικού και κλασικού πλούτου της, η Λήμνος υποφέρει από την απαξίωση και εγκατάλειψη σημαντικότατων αρχαιολογικών της θέσεων: της Πολιόχνη, που θεωρείται η πρώτη πόλη της Ευρώπης, της Μύρινας, της Ηφαιστεία, των Καβειρίων, αλλά και θέσεων όπως το Κουκονήσι και ο Ούριακος, εκεί όπου πρόσφατα εντοπίσθηκε μια από τις πρωϊμότερες ανθρώπινες δραστηριότητες σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη Βαλκανική.
Ειδικότερα, καταγγέλθηκε ότι στην Ηφαιστεία, τη σημαντικότερη από τις αρχαίες πόλεις της Λήμνου, με ανθρώπινη δραστηριότητα από την προϊστορία έως τα βυζαντινά χρόνια, εκείνο που χαρακτηρίζει το χώρο είναι η εικόνα της εγκατάλειψης που αποπνέουν τα διάσπαρτα μνημεία σε ένα ιδιαίτερα μοναδικό φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο , επισημαίνοντας:
- την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ορατά αρχαιολογικά κατάλοιπα,
- την παντελή αδυναμία του επισκέπτη να κατανοήσει τι βλέπει και να το τοποθετήσει στο χώρο και στο χρόνο, εξαιτίας της απουσίας στοιχειώδους πληροφόρησης.
- την ανάγκη άμεσης οριοθέτησης της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία του,
- την ανάγκη άμεσης χαρτογράφησης των μνημείων της αρχαίας πολιτείας ώστε να είναι αναγνωρίσιμα στο χώρο.

Περισσότερα...
 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΕΡΟΣ

Η απαξίωση ενός πολυτιμότατου περιβαλλοντικού και τουριστικού πόρου

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο - μέσα και από τις δράσεις ετών της Ανεμόεσσας - ότι το μέλλον του νησιού μας - πέραν από τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση - είναι συνυφασμένο με τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου καθώς και την αξιοποίηση του ήπιου, ποιοτικού τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος μας έχει στηρίξει - με διάλογο και συγκεκριμένες προτάσεις - την φετινή προσπάθεια του Δήμου για τη διαμόρφωση και προώθηση ενός Κανονισμού Διαχείρισης – Λειτουργίας Αιγιαλού & Παραλίας του νησιού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλοντας τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών με στόχο τη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους και την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε μορφής παρέμβαση ή ρύπανση.

Περισσότερα...
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ANΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

                                              Μαϊος 2012

Πρόσφατα υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Λέσβου για γνωμοδότηση - με τη διαδικασία fast truck- η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ ΛΗΜΝΟ, XIO & ΛΕΣΒΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ».

Το προτεινόμενο έργο, που ανήκει γεωγραφικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποσκοπεί στην εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής και ταυτόχρονα στη σύνδεση των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ειδικότερα το υποέργο της Λήμνου, περιλαμβάνει 11 αιολικά πάρκα (συνολικά 125 ανεμογεννήτριες των 2 ΜW η κάθε μία) καθώς και τα απαιτούμενα  έργα διασύνδεσης στο νησί.  

 Το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων ανεμογεννητριών στη Λήμνο απασχολεί σοβαρά το Δ.Σ της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ που εκτιμά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.

Anemogennitries

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της εταιρείας IBERDROLA -ΡΟΚΑΣ ΑΕ για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, ο Όμιλος Ανεμόεσσα δραστηριοποιήθηκε στη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών ώστε να διαμορφωθεί μία άποψη για το έργο αυτό που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για το νησί μας.

Είναι σαφές πως η θέση της Ανεμόεσσας είναι κατ’αρχάς θετική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως όμως επισημαίνεται στον πρόλογο ειδικής μελέτης που εκπονήσαμε και υποβάλαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς τον Φεβρουάριο του 2012:

 

«Κάθε κίνηση στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) θα πρέπει να υλοποιείται με κατάλληλο και προσεκτικό σχεδιασμό ώστε να μεγιστοποιεί τις ωφέλειες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή η εφαρμογή ενός προγράμματος προώθησης των ΑΠΕ με ελλιπή έλεγχο και κατακερματισμένο σχεδιασμό ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και να οδηγήσει σε απαξίωση των ΑΠΕ από την κοινή γνώμη» WWF Ελλάς, 2010

 

Μέσα από μία ανάλογη οπτική, η μελέτη της Ανεμόεσσας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Λήμνο εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για το πως μπορεί μια κατ’ αρχήν θετική προοπτική για το περιβάλλον και την ανάπτυξη του τόπου, να κινδυνεύει να εκτραπεί, εάν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη θέματα περιβαλλοντικά, προστασίας τοπίου και αναπτυξιακά που συνδέονται τόσο με τον τουρισμό όσο και με τη γεωργία, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αειφόρου ανάπτυξης του νησιού.  

 

Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ