ΚΕΡΟΣ, η παραλία των διακοπών μας…

Το ΚΕΡΟΣ είναι ένας μεγάλος κόλπος πολλών χιλιομέτρων. Ο δρόμος βρίσκεται κατά μήκος της παραλίας και στην αφετηρία του συναντάμε μία καντίνα-μπαρ αφού περάσουμε ένα αλσάκι και ένα χώρο στάθμευσης. Το συνολικό τοπίο έχει χαρακτηριστεί περιοχή ΝΑΤURA και ως εκ τούτο, προστατευόμενη.

Εδώ και 40 χρόνια και πλέον ,κάθε καλοκαίρι ,εκεί πάμε για θαλάσσιο μπάνιο. Τα παιδιά μας έκαναν εκεί τα πρώτα τους βήματα στην άμμο. Η παραλία , όταν τη γνωρίσαμε ήταν σχεδόν ερημική, εκεί κατέβαιναν από το χωριό και έπλεναν τα τυριά και φθάναμε καβάλα στα γαιδουράκια . Και μετά, σιγά-σιγά άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότεροι επισκέπτες είτε λημνιοί είτε ξένοι.

  Μία παραλία οικογενειακή σε όλο της το μεγαλείο ! 

  Η εικόνα τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά, Όπως παντού ο τουρισμός αναπτύσσεται ( φαινόμενο μη αναστρέψιμο που μπορεί να είναι θετικό για την ανάπτυξη του νησιού ) και η επισκεψιμότητα της παραλίας αυξήθηκε, βρίσκοντας την περιοχή τελείως απροετοίμαστη. 

  ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

keros sos

  Οι κατασκηνωτές έγιναν όλο και περισσότεροι στο δασάκι ( παρόλο που πέρυσι τοποθετήθηκε απαγορευτική πινακίδα που στη συνέχεια εξαφανίστηκε) .

  Οι σκηνές καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας του άλσους. Σ’ αυτό προστίθενται τα τραπεζοκαθίσματα και τα αθλητικά εξαρτήματα ( σανίδες, καιτ σέρφ, ποδήλατα θαλάσσης)… Ένας περίπατος με τα πόδια στην άκρη της θάλασσας γίνεται έτσι όλο και πιο δύσκολος ( πρέπει κανείς να περάσει πάνω από όλα αυτά που απλώνονται στην άμμο, να περάσει ανάμεσα από τραπέζια και καρέκλες…), με άλλα λόγια σχεδόν αδύνατον.

  Πέρυσι υπήρχε ένας υποτυπώδης κανονισμός που επέβαλλε στους κατασκηνωτές με τροχοφόρα να σταθμεύουν σε συγκεκριμένη περιοχή δίπλα στις ξύλινες ροβλήτες…. Σήμερα αυτό δεν ισχύει πλέον. Κάθε ένας σταθμεύει όπου θέλει και την περασμένη Κυριακή αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε στο χωριό χωρίς να μπορέσουμε να μπούμε στη θάλασσα. Δεν είχε πλέον χώρο για μας ( εκτός αν καθόμαστε στο μπάρ με μουσική και φασαρία …πράγμα που δεν επιθυμούσαμε). 

  Σημειώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από τον παραλιακό δρόμο στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Ο παλιός δρόμος καταργήθηκε, διότι καλύπτεται από ξαπλώστρες . Ένας καινούργιος δρόμος, πιο πέρα από τη θάλασσα, διαμορφώθηκε πίσω από το νέο κτίσμα που αποκτά έτσι πρόσβαση ιδιωτική σε άμεση επαφή με τον αιγιαλό. Εφ’ όσον οι Αρχές δικαιώνουν αυτήν τη νέα κατάσταση, μήπως έχουμε αμφιβολίες ότι και άλλοι ιδιοκτήτες παραθαλασσίων χωραφιών θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν αντίστοιχα το χώρο τους αποκτώντας ιδιωτικές παραλίες? 

  Φαίνεται ότι ο χώρος στάθμευσης δίπλα στην εκκλησία για τροχόσπιτα δεν προτιμάται αφού η υπόλοιπη παραλία προσφέρεται δωρεάν .

  Η Λήμνος είναι μάλλον το τελευταίο νησί της Ελλάδας όπου μπορεί κανείς να σταθμεύει πάνω στη θάλασσα τσάμπα !!! 

  Απολαμβάνουμε λοιπόν τη θέα σε όλο το μήκος του κόλπου μιάς σειράς τροχοφόρων. Αριστερά επίσης το ίδιο θέαμα ιδιαίτερα δίπλα στην σχολές ΚΙΤΕ SURF . 

  Εν μέσω όλης αυτής της άναρχης κατάστασης αναμιγνύονται λουόμενοι και σερφ χωρίς περιορισμούς χώρου. Μήπως πρέπει να περιμένουμε να γίνει ατύχημα για να ληφθούν μέτρα ??

  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

  Μήπως είμαστε προ των πυλών να κηρυχθεί το ΚΕΡΟΣ τόπος αποβλήτων και χωματερή ?

Οι κάδοι απορρημάτων είναι εμφανώς ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες

keros sos

Πού αδειάζουν οι τουαλέτες των τροχοφόρων ( λάκοι που ανοίγονται στους γύρω λόφους ? ) Είδαμε με τα μάτια μας ένα τροχοφόρο να αδειάζει το ειδικό δοχείο τουαλέτας στο δρόμο !

  Τίθεται το ερώτημα και για τα μπάρ. Τα χωράφια γύρω γύρω δεν είναι χωματερές.

Κάποιες οσμές δυσάρεστες στην παραλία ήδη μας ανησυχούν.

  Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κάποιοι ιδιοκτήτες τροχοφόρων με τους οποίους συνομιλήσαμε εκπλήσσονται και εκείνοι με την άναρχη και ανεξέλεγκτη κατάσταση. Πόσο ειρωνικό φαίνεται να αναρωτιούνται οι ίδιοι για την ανικανότητα της τήρησης του νόμου από τις Αρχές.

  Πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη και να δράσουμε γρήγορα για να σώσουμε αυτό το υπέροχο μέρος.

  ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝA:

-        Προβλεφθούν κανονισμοί και συγκεκριμένοι χώροι στάθμευσης των τροχοφόρων (με πρόβλεψη για παράδειγμα τιμήματος που θα επιτρέπει να καλυφθούν έξοδα αποκομιδής σκουπιδιών και καθαρισμού ακτής που καλύπτεται συχνά από φύκια )

-        Δημιουργηθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις προστασίας της φύσης (ντούς,τουαλέτες..με πρόβλεψη τα απόβλητα να μην διοχετεύονται στον περιβάλλοντα χώρο )

-        Περίφραξη του θαλάσσιου χώρου με ειδικές σημαδούρες για την προστασία των λουομένων από τη χρήση σερφ και σανίδων θαλάσσης

-        Πρόβλεψη ειδικών χώρων για τις επίσημες σχολές σερφ και στις οποίες να αποκλείονται οι ιδιώτες χρήστες .

-        Χάραξη περιοχής 300 μέτρων από την παραλία που να είναι μόνο για λουόμενους.

                       ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΡΟΣ!!!!!

                                                     ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ