Ετήσια φθινοπωρινή εκπαιδευτική εκδρομή

Ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ οργάνωσε την ετήσια φθινοπωρινή εκπαιδευτική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία στις 17 – 21 Οκτωβρίου 2014.

Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από τη Λήμνο και η ομάδα που αποτελείτο από 17 άτομα έφθασε το μεσημέρι στην Καβάλα.

Εκεί περίμενε ένα πούλμαν που μας μετέφερε στους επιλεγμένους προορισμούς.

Παρασκευή απόγευμα επισκεφθήκαμε ,έξω από τη Θεσσαλονίκη ,πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα Xιώτικου πρόβατου που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και ενημερωθήκαμε για τις μεθόδους εκτροφής και αναπαραγωγής κριαριών και προβάτων .

Στη συνέχεια   ακολουθήσαμε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Βελβενδό Κοζάνης.

Η διαμονή για δύο βράδια ήταν στο χωριό Νεράιδα λίγα χιλιόμετρα από το Βελβενδό.

Το Σάββατο πρωί επισκεφθήκαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβενδού και ενημερωθήκαμε για την πορεία της συνεργασίας παραγωγών της περιοχής

και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιάς επιτυχημένης και αποδοτικής συνεργασίας.

Στην επόμενη στάση μας επισκεφθήκαμε ένα πτηνοτροφείο που παράγει βιολογικά αυγά .Συζητήσαμε για τις προυποθέσεις και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς αυτής που υλοποιείται από μία μικρή ομάδα φίλων.

Το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Βελβενδού παρακολουθήσαμε κάποιες εισηγήσεις στο πλαίσιο του     Επιστημονικού Συμποσίου” Βελβεντό το Οινοφόρο”και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Κτήμα Βογιατζή στη λίμνη του Πολυφύτου με τα αμπέλια και το σύγχρονο οινοποιείο . Εκεί γευματίσαμε και δοκιμάσαμε τα κρασιά του Κτήματος.

Την Κυριακή αναχωρήσαμε για Βλάστη Κοζάνης.Επισκεφθήκαμε μία κτηνοτροφική μονάδα του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι της παρέας μας αντάλλαξαν προβληματισμούς και ιδέες με τον υπεύθυνο που μας ξενάγησε .

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Νυμφαίο και την προστατευόμενη περιοχή του Αρκτούρου. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε ένα ξενώνα και γευτήκαμε ένα εξαιρετικό γεύμα αναγνωρίζοντας τα στοιχεία εναλλακτικού τουρισμού που κυριαρχούν στο Νυμφαίο.

Το απόγευμα αναχωρήσαμε για Σκλήθρο, μικρό χωριό στους πρόποδες του Νυμφαίου όπου είχε προγραμματιστεί το δείπνο και η διανυκτέρευση 

Τη Δευτέρα αναχωρήσαμε για Πολυκάρπι Αριδαίας.

Αφού επισκεφθήκαμε ένα φυτώριο αρωματικών φυτών και συζητήσαμε με τον επιχειρηματία για τις προοπτικές και συνεργασίες μιάς τέτοιας επιχείρησης, αναχωρήσαμε για το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ ακολουθώντας μία διαδρομή με θέα το κατάφυτο Βέρμιο και την Ημαθιώτικη πεδιάδα.Εκεί ενημερωθήκαμε για τις διαδικασίες οινοπαραγωγής και διάθεσης των προιόντων καθώς και των δυνατότητων τουριστικής εκμετάλλευσης της μονάδας

 Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας και απολαύσαμε μεσημεριανό γεύμα με πέστροφες σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακό .

Μετά το γεύμα αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο στη Νάουσα όπου και παραμείναμε .                                   Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τον ιδιοκτήτη για θέματα ποιοτικού τουρισμού που το βλέπαμε στην πράξη μένοντας και τρώγοντας στον ξενώνα του.

Τρίτη πρωί αφού απολαύσαμε ένα γευστικό πρωινό αναχωρήσαμε για Βεργίνα .  

Η επίσκεψη της Βεργίνας για όσους την έβλεπαν για πρώτη φορά ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία .

Στις 4 είχαμε επιστρέψει στην Καβάλα όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για την επιστροφή στη Λήμνο. 

Στην εκδρομή συμμετείχαν κατά πλειοψηφία νέα άτομα και επαγγελματίες που στις συζητήσεις που γίνονταν στο πούλμαν και το βράδυ στο δείπνο επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες που θα είχαν οι ίδιοι να υλοποιήσουν ιδέες και παραδείγματα που είδαν στις επισκέψεις.

Τα μέλη της ομάδας που συνοδεύονταν από τη Σόφη Χαψή και την Αλίκη Παλαιολόγου - μέλη ΔΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ – ζούν στον Κάσπακα, στον Κοντιά, στο Θάνος ,στο Μούδρο στο Πλατύ και στη Μύρινα .

Εξέφρασαν όλοι μεγάλη ικανοποίηση γιά την ευκαιρία να δούν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα και για την εμπειρία που αποκόμισαν από το ταξίδι .

Ολη η ομάδα ευχαριστούμε όλους όσους μας υποδέχθηκαν και βοήθησαν ουσιαστικά στην ενημέρωσή μας και ιδιαίτερα τον Αντώνη Ρήγα και τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου που ήταν βασικοί συντελεστές στην επίτευξη των στόχων της εκδρομής.

Γενική διαπίστωση ήταν το εξαίρετα συμπαθητικό κλίμα που επεκράτησε σε όλο το διάστημα της εκδρομής, το χιούμορ και η καλή διάθεση όλων και   η ενεργός συμμετοχή σε όλα τα τεκταινόμενα.

Και του χρόνου …

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ