Ποιοτική κτηνοτροφία στη Λήμνο


Ποιοτική κτηνοτροφία στη Λήμνο: Είναι η ώρα, εν μέσω κρίσης αλλά και εν όψει της διακοπής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, η αγροτική οικονομία της Λήμνου να βρει το δικό της βηματισμό, συμβατό με τη μακρά παράδοση του τόπου, για τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, διασφαλίζοντας στους αγρότες παραγωγούς βελτίωση του εισοδήματος και ποιότητα ζωής. Συγχρόνως όμως θα επιτρέψει την ανάκτηση κοινωνικής καταξίωσης, καθώς οι αγρότες αποτελούν τους θεματοφύλακες των παραδόσεων του νησιού και των χαρακτηριστικών ανθρωπογενών τοπίων της Λήμνου.

Ειδικότερα, η επιδιωκόμενη σήμερα ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων της Λήμνου, πρέπει να βασιστεί σε σύγχρονες μεθόδους ποιοτικής παραγωγής, μεταποίησης, πιστοποίησης, προβολής και προώθησης καθώς δημιουργείται, εντός και εκτός Ελλάδας, ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και αναγνωρισιμότητας.

Η πρώτη προσπάθεια της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ ενασχόλησης με τον τομέα της κτηνοτροφίας έγινε τον Οκτώβριο 2010, με επίσκεψη στην Κοινότητα της Ανάβρας Μαγνησίας, ενώ μια δεύτερη άτυπη συνάντηση γνωριμίας οργανώθηκε το Φεβρουάριο 2011. Ως φυσική συνέχεια των παραπάνω, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πορτιανού, η Ανεμόεσσα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου, οργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα με θέμα « Ποιοτική κτηνοτροφική παραγωγή στη Λήμνο – εργαλείο στήριξης και ανάπτυξη της οικονομίας».

Η ημερίδα αποτελείτο από δυο μέρη:

Μέρος 1ο

  • Καλωσόρισμα του Αρμόδιου Αντιδημάρχου Λήμνου, κυρίου Π. Τσανταρλιώτη
  • Σύντομη παρουσίαση του στόχου της ημερίδας και των ομιλητών από την πρόεδρο της Ανεμόεσσας Φ. Ετμεκτσόγλου.
  • Ομιλία με θέμα «Η κτηνοτροφία στη Λήμνο – Προβλήματα και προοπτικές » από το Φάνη Καρανικόλα Γεωπόνο, του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου. Αποτυπώθηκαν τόσο η σημερινή φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας, αλλά και τα παράλληλα μικρά βήματα εκσυγχρονισμού των ποιμνιοστασίων που ανοίγουν κάποιες προοπτικές για ένα υγιέστερο μέλλον
  • Ομιλία με θέμα «Ορθολογική διαχείριση διατροφής αιγοπροβάτων», από το Γιάννη Χατζηγεωργίου, Γεωπόνο, Επίκουρο Καθηγητή Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Επισημάνθηκε η σημασία της εκτροφής των ζώων στους βοσκοτόπους που μπορούν να ενισχυθούν με τεχνητούς λειμώνες υψηλής διατροφικής αξίας και σημαντικά χαμηλότερου κόστους έναντι των εισαγόμενων στο νησί ζωοτροφών. Τα οφέλη καλλιέργειας τέτοιων βοσκοτόπων είναι πολλαπλά, οικονομικά, ποιοτικά και περιβαλλοντικά. Δοκιμαστικές τέτοιες καλλιέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ και φροντίδα του καθηγητή Γ. Χατζηγεωργίου και θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο.
  • Ομιλία με θέμα «Διαχείριση της υγείας των κοπαδιών» από την Ειρήνη Φραγκιαδάκη, Κτηνίατρο, η οποία με γλαφυρό και άμεσο τρόπο κατέδειξε τη σημασία τήρησης της καθημερινής καθαριότητας και υγιεινής του κοπαδιού προς όφελος της παραγωγικότητας και της ποιότητας του προϊόντος. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της υγείας και φροντίδας και των άλλων κατοικίδιων ζώων - σκύλων και γάτων - που συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη διαχείριση του χώρου.

Μέρος 2ο

  • Ομιλία με θέμα «Βελτίωση της παραγωγικότητας των προβάτων, το παράδειγμα των κτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδος», από τον Γιώργο Αντωνάκο, Γεωπόνο, επιστημονικό Συνεργάτη Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Δυτικής Ελλάδος. Παρουσιάστηκαν τα θετικά αποτελέσματα από την απόδοση κοπαδιών επιλεγμένης και κατάλληλης για τη Δυτική Ελλάδα φυλής. Αποτέλεσμα, η δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, η βελτιστοποίηση της ποσότητας και ποιότητας της γαλακτοπαραγωγής μέσω της κατάλληλης διαχείρισης των ποιμνίων.  
  • Ομιλία με θέμα «Προτάσεις για μία προβατοτροφία στη σημερινή πραγματικότητα» από το Βασίλη Μπέλλη, Διευθυντή Αναπτυξιακής Εταιρείας Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ). Η εξαιρετικά επιτυχής εμπειρία της ΑΝ.ΚΑ. μας έδειξε ότι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, οι συντονισμένες και συστηματικές δράσεις, αλλά και η υγιής συνεργασία και συνέργεια φορέων και παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας αποτελούν το κύριο και καθοριστικό κεφάλαιο για την ανάκαμψη και αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας. Αποτέλεσμα η βελτίωση του εισοδήματος, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ομιλία με θέμα «Αξιοποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ποιότητας» από τον Θεόφιλο Μασούρα, Γεωπόνο, Επίκουρο Καθηγητή Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Στην ομιλία του κατέγραψε τα βήματα για τον καθορισμό του μελίπαστου ή μελίχλωρου τυριού ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και τα σχετικά οφέλη που μπορεί να αντλήσει η οικονομία του νησιού. Παράλληλα περιέγραψε με λεπτομέρεια πώς οι μικροί παραγωγοί – κτηνοτρόφοι, μπορούν να παράγουν αξιόπιστα και ποιοτικά επώνυμα προϊόντα που να προωθούνται νόμιμα στην αγορά, με την λειτουργία μικρού τυροκομείου η άλλου εργαστηρίου.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση των ομιλητών με τους ντόπιους κτηνοτρόφους και η ημερίδα έκλεισε με γευσιγνωσία τοπικών τυριών που προσέφεραν κτηνοτρόφοι και τα τυροκομεία Α.Μ.Μ ΧΡΥΣΑΦΗ και ΜΑΡΚΑΚΗ και τοπικών κρασιών που προσέφεραν οι: ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ, ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ – ΤΣΙΒΟΛΑΣ, ΓΚΑΡΑΛΗΣ και ΚΟΥΚΟΥΛΗΘΡΑΣ

Ως συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα : Οι αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο και εφαλτήριο ανάπτυξης της χώρας. Στη Λήμνο ειδικότερα, γνωστή για την πλούσια γη της και τα τοπικά της προϊόντα, μοχλός μπορεί να γίνει η κτηνοτροφία. Μία όμως σύγχρονη κτηνοτροφία που θα στηριχθεί στη δουλειά, στο όραμα και στην αποφασιστικότητα των νέων κτηνοτρόφων αλλά και σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με σύγχρονες κατευθύνσεις ανάπτυξης στον οποίο πρωτεύοντα και συντονιστικό ρόλο θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ

 

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ

Τ.Θ. 103, ΜΥΡΙΝΑ, ΛΗΜΝΟΣ 81400

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.anemoessa.net

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ