Ενημερωτικό Σημείωμα ΜΑΙΟΣ 2011

ΜΑΙΟΣ 2011

 

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΠΟ

Αυτό είναι το τέταρτο ενημερωτικό σημείωμα που αποτελεί πια θεσμό του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και σας αποστέλλεται για την καλύτερη μεταξύ μας επικοινωνία, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις ενέργειες και τις τρέχουσες δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ. Σας θυμίζουμε πως η επικοινωνία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. (προσοχή αυτή είναι η ορθή ηλεκτρονική διεύθυνση) και της ιστοσελίδας μας (www.anemoessa.net), όπου ήδη καταχωρούνται δημοσιεύσεις, στοιχεία για τις δράσεις μας και επισημάνσεις. Η επόμενη ενημέρωση θα γίνει στην ετήσια Γενική Συνέλευση, τον Αύγουστο στη Λήμνο.

Το τελευταίο τετράμηνο, όπως είχε αποφασιστεί, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις γύρω από τις τοπικές ποικιλίες σπόρων και την κτηνοτροφία του νησιού. Οι δράσεις αυτές απαιτούν συνέπεια, συνέχεια, παρουσία στη Λήμνο και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεμόεσσα οργάνωσε τις εξής συναντήσεις / ημερίδες - σε συνεργασία πάντα με καθηγητές / ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, των οποίων η στήριξη είναι σημαντικότατη και εκφράζεται μέσα από το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιερώνουν στο νησί μας :  

 

α) Τοπικές Ποικιλίες Σπόρων: Τα πρώτα αποτελέσματα και οι προοπτικές. Η τέταρτη αυτή συνάντηση έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο Κοντοπούλι, σε συνέχεια εκείνης του Δεκεμβρίου 2010. Η συμμετοχή του αγροτικού πληθυσμού της Λήμνου ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σε μία αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη έγιναν συζητήσεις ζωηρές και εξαιρετικά γόνιμες (διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα μας). Η κοινωνία φαίνεται να κατανοεί πλέον τις προοπτικές και να αρχίζει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Ώρα να επιστρέψουμε στη γη μας, να καλλιεργήσουμε ξανά το χωράφι των παππούδων ...Ώρα να αποκτήσουμε Λαϊκή Αγορά στο νησί και να μπορούμε να τρώμε γνήσια προϊόντα του τόπου μας! Αυτά αποτελούν κοινά συμπεράσματα και κοινός πια τόπος όσων παρακολουθούν από κοντά αυτές τις συναντήσεις.

Επόμενα βήματά μας, η παρακολούθηση του κτήματος της Μητρόπολης, η μελέτη των χαρακτηριστικών των πρώτων σπόρων που καλλιεργήθηκαν, όπως του σταριού Λήμνος, του άφκου, κλπ., η καλλιέργεια νέων σπόρων αλλά και η οργάνωση ενός πρώτου δικτύου διατήρησης

των τοπικών ποικιλιών Λήμνου .

β) Ποιοτική κτηνοτροφική παραγωγή στη Λήμνο: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πορτιανού και συγκέντρωσε και πάλι μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων αγροτών και κτηνοτρόφων που παρέμειναν καθηλωμένοι επί τρεις ώρες!

Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Χατζηγεωργίου – Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ, ο Θεόφιλος Μασούρας – Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ, ο Γιώργος Αντωνάκος, Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδος, ο Βασίλης Μπέλλης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, η Ειρήνη Φραγκιαδάκη, Κτηνίατρος, ο Φάνης Καρανικόλας, Γεωπόνος του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου.

Κύρια προβλήματα που συζητήθηκαν, το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών και η μειωμένη τιμή των προϊόντων τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας. Τα συμπεράσματα συγκεκριμένα και ελπιδοφόρα... (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό Δελτίο Τύπου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας).

Οι κτηνοτρόφοι-κεχαγιάδες, μπορεί να ήταν μέχρι σήμερα γαντζωμένοι από τις επιδοτήσεις και αφημένοι στη νησιωτική απομόνωση, αλλά έγινε σαφές ότι η κτηνοτροφία αποτελεί για τη Λήμνο ίσως τον κυριότερο πλουτοπαραγωγικό παράγοντα. Το νησί παράγει εξαιρετικά αιγοπρόβεια προϊόντα, κρέας, γάλα, τυριά, που οφείλουν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά. Ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο το καλαθάκι είναι κατοχυρωμένο ως Π.Ο.Π. Το μελίπαστο ή μελίχλωρο είναι υποψήφιο για κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης και προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλονται προσπάθειες.

Ο κύκλος των εργασιών για την κτηνοτροφία ξεκίνησε με την επίσκεψη το Νοέμβριο του 2010 στην Ανάβρα και τον Αλμυρό της Θεσσαλίας. Ακολούθησε το Μάρτιο μια άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τους κτηνοτρόφους και αναγνώριση των κύριων προβλημάτων τους. Στην ημερίδα του Απριλίου δόθηκαν συμβουλές για τροποποίηση του τρόπου διατροφής των ζώων με την αύξηση και εκμετάλλευση ειδικών τεχνητών λειμώνων και την καθετοποίηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την ίδρυση μικρών νόμιμων τυροκομείων. Οι κτηνοτρόφοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν απ’ ευθείας με τους πανεπιστημιακούς γύρω από τα προβλήματα τους και να δημιουργήσουν επαφές χρήσιμες για το μέλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε μια μικρή φιλική δεξίωση στο συνεδριακό χώρο του Πορτιανού με κέρασμα ζυμωτό σπιτικό ψωμί, τα τυριά κεχαγιάδων και παραγωγών που συμμετείχαν και κρασί από τους ντόπιους παραγωγούς ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ, Σαββόγλου - Τσιβόλας, Γκαράλη, Κουκουλήθρα και Χατζηγεωργίου.

Η ημερίδα συνοδεύτηκε από επισκέψεις σε δύο κτήματα των Νάσου Καραγιαννάκη στη Βίγλα και Σώζου Βεή στο Θάνος καθώς και στους δύο πειραματικούς λειμώνες που φύτεψε η Ανεμόεσσα στη Βίγλα και στο κτήμα της Μητρόπολης.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως σε επίπεδο ευρωπαϊκών πολιτικών αποφάσεων προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις ( στο πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσης ) για την τόνωση της κτηνοτροφίας και ειδικότερα την καλλιέργεια λειμώνων για ζωοτροφές αλλά και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, φαίνεται πως οι συγκυρίες είναι κατάλληλες για να προαχθούν οι ιδέες της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ που έχουν ήδη βρει απήχηση στον αγροτικό πληθυσμό.

1. Συνέχεια Δράσεων

Στις ήδη υλοποιημένες δράσεις της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ που συστηματικά συνεχίζονται περιλαμβάνονται:

1.1 Κορυφογραμμές: η απειλούμενη αλλοίωση του χαρακτηριστικού τοπίου του νησιού:

Το μακροσκελές έγγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Δ/νση ΠΕΧΩ) που κοινοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ (Γενική Δ/νση Πολεοδομίας) και δικαιώνει τις θέσεις μας διατυπώνοντας τις παραβάσεις της Πολεοδομίας στην περίπτωση οικοδομής στην κορυφογραμμή της Μύρινας (θέση Κάμπος - Αμυγδαλιές) κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Μυτιλήνης που χειρίζεται το θέμα. Διατάχθηκε περαιτέρω διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η δικαίωση των ενεργειών της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλλει με τη δράση της τόσο στη σωστή εφαρμογή της πολεοδομικής Νομοθεσίας όσο και στην τήρηση της νομιμότητας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.  

1.2 Ραγδαία υποβάθμιση του δημόσιου χώρου Αγορά, Ρωμέικος Γιαλός, Λιμάνι, κλπ.:

Για όλα τα θέματα που εκκρεμούν και υποβαθμίζουν καθημερινά την ποιότητα ζωής μας, παραδώσαμε αντίγραφα της σχετικής αλληλογραφίας με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο νέο Δήμαρχο.

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου το Προεδρείο της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ συναντήθηκε με το Δήμαρχο κύριο Αντώνη Χατζηδιαμαντή και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο στους νέους στόχους και σχεδιασμούς του Δήμου, όσο και στις επισημάνσεις που κατά καιρούς έχει αναφερθεί ο Όμιλος μας. Ενημερωθήκαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις για θέματα όπως το αποχετευτικό, τους υδάτινους πόρους, τη διαχείριση των σκουπιδιών, το κυκλοφοριακό, τα σχεδιαζόμενα έργα ανάπλασης στο Λιμάνι και σε άλλες πλατείες της Μύρινας, κλπ.

Παραδώσαμε μελέτες που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν, όπως εκείνη της δενδροφύτευσης του αεροδρομίου, που δεν υλοποιήθηκε, και διαβεβαιώσαμε πως η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ είναι πρόθυμη να συμβάλλει και στο μέλλον με περαιτέρω μελέτες ,όπου μπορεί.

Θέσαμε στη διάθεση του Δημάρχου τις δυνάμεις μας προκειμένου να βοηθήσουμε στο έργο του σε όσα είναι σύμφωνα με τους σκοπούς του Ομίλου.

 

2.   Νέες δράσεις του δεύτερου χρόνου της θητείας μας

2.1 Συναντήσεις / επαφές με υπηρεσίες και φορείς, στη Λήμνο και στην Αθήνα για την καλύτερη κατανόηση και προώθηση των θεμάτων που μας απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε σε ομάδες εργασίας και επιτροπές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του νέου Δήμου.

Επιπλέον είχαμε παρουσία σε εκδηλώσεις και δράσεις τοπικών Συλλόγων ή φορέων όπως η ποδηλατοδρομία που οργανώθηκε από το Γραφείο ΣΕΠ Γυμνασίου Μύρινας σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου και η δενδροφύτευση στο Προπούλι από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο. Στο πλαίσιο αυτό, το τρυπάνι που μπορεί να βοηθήσει στις δενδροφυτεύσεις και ήταν δωρεά του Ομίλου μας, τέθηκε στη διάθεση όσων προχωρούν σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, για την υλοποίηση των δράσεων μας, συνεχίζεται η συνεργασία μας με τους Γεωπόνους του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου, με το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, με τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Λέσβου και με την ΑΝΕ Λήμνου.

Παράλληλα υλοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του Ομίλου με μέλη του τοπικού παραρτήματος του ΠΕΛΙΤΙ, για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα διατήρησης των τοπικών ποικιλιών. Έγινε σαφές ότι η σχετική δράση της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ στοχεύει στη μελέτη και διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ντόπιων ποικιλιών ενώ οι προσπάθειες του Πελίτι στρέφονται στην ανταλλαγή τοπικών ποικιλιών σπόρων πανελλαδικά.

Ο Όμιλος εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση που οργανώθηκε από το Δήμο Λήμνου στη Μύρινα με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού.

Επίσης ο Όμιλος συμμετέχει με εκπρόσωπο του στη νεοσυσταθείσα επιτροπή διαβούλευσης και στην επιτροπή πολιτισμού του Δήμου Λήμνου.

Τέλος προωθείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων.

Στόχος είναι η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ να συνεχίσει και να διευρύνει τις συνεργασίες της αυτές προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας.

2.2. Εκπόνηση μελετών για θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Για το θέμα της χωροθέτησης φωτοβολταικών πάρκων στη Λήμνο, που απασχολεί πολλούς αυτό το διάστημα, συντάχθηκε τεχνική έκθεση που μπορεί να διευκολύνει στη διαμόρφωση κοινής άποψης επί ενός καίριου θέματος που αφορά τόσο θέματα αναπτυξιακά όσο και περιβαλλοντικά. Η σχετική μελέτη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και θα παραδοθεί στο Δήμο.

Για το θέμα που είχε τεθεί στη Γενική Συνέλευση το καλοκαίρι 2009 και αφορά στην προστασία του Πέτασου, συντάχθηκε έκθεση που απορρέει από εμπεριστατωμένη μελέτη και συλλογή στοιχείων νομικών και άλλων. Η έκθεση θα προωθηθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Το πλήρες κείμενο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας.

Τέλος, βρίσκεται σήμερα υπό εκπόνηση αρχιτεκτονική μελέτη για σύγχρονα ποιμνιοστάσια και μικρά εργαστήρια τυροκόμησης, τα οποία να πληρούν τις απαιτήσεις μεγεθών και προδιαγραφών, παράλληλα δε να εντάσσονται στο τοπίο της Λήμνου και να ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά των μαντρών της. Η μελέτη μας, στόχο έχει αφενός να δοθεί στα αρμόδια Υπουργεία και να προταθεί η επιδότησή τους, αφετέρου να μπορέσει να αξιοποιηθεί από κτηνοτρόφους και ντόπιους αρχιτέκτονες – μηχανικούς και κατασκευαστές.

           3. Εκδηλώσεις 2011

       Την άνοιξη και το καλοκαίρι 2011 προγραμματίζονται :

α.   περίπατοι σε μονοπάτια και γνωριμία τοπίων της Λήμνου

       β. συνάντηση με την ομάδα γεωπόνων του ΓΠΑ το Μάιο και Ιούλιο προκειμένου να συνεχιστεί

           η μελέτη πεδίου και να οργανωθεί στη Λήμνο ένα πρώτος πυρήνας για τη διατήρηση σπόρων

           τοπικών ποικιλιών.

       γ. οργάνωση ημερίδας με αντικείμενο την ΑΛΥΚΗ και τις δυνατότητες αξιοποίησης της

       δ. οργάνωση μουσικής βραδιάς και γλέντι με το Γρηγόρη Μανινάκη το καλοκαίρι

   

 

 

4.   Βελτίωση της επικοινωνίας με τα μέλη μας

  • Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας www.anemoessa.net και η έναρξη πρόσβασης σε αυτήν έχουν καταστήσει ευκολότερη την επικοινωνία μεταξύ μας.
  • Λίγα όμως από τα μέλη του Ομίλου στο νησί, μας έχουν δώσει ηλεκτρονική διεύθυνση και η επικοινωνία μαζί τους είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολεί και το αντιμετωπίζουμε είτε με τηλεφωνική επαφή, είτε μέσω ανακοινώσεων και συνεντεύξεων στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης όσα μέλη έχουν αλλάξει ηλεκτρονική διεύθυνση παρακαλούνται να μας το γνωρίσουν.
  • Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας πως η ταχυδρομική μας διεύθυνση είναι :

                                 Ταχ,θυρίδα 103 Μύρινα -Λήμνος

5.   Ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και εξεύρεσης πόρων

  • Προκειμένου να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες πολλαπλές δράσεις, επισημαίνουμε και πάλι την έντονη οικονομική στενότητα του ταμείου μας. Για αυτό, όσα μέλη χρωστούν συνδρομές ή επιθυμούν να προσφέρουν έκτακτη εισφορά, μπορούν να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούν στην τράπεζα

                       ΕUROBANK (ΑΡ.ΛΟΓΑΡ. 0026 0396 07 0200080778).

  • Για πληροφορίες σχετικές με την εξόφληση των συνδρομών ή την κατάθεση έκτακτης εισφοράς μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γιώργο Στράφτη τηλ. 210-9324873 begin_of_the_skype_highlighting            210-9324873      end_of_the_skype_highlighting ή στο γραφείο της Φωτεινής Ετμεκτσόγλου στη Μύρινα τηλ 22540:23852.

 

.

 

     Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ:

     Φωτεινή Ετμεκτσόγλου, Αλίκη Παλαιολόγου, Ήβη Νανοπούλου, Γιώργος Στράφτης,     Θύμιος Παπαγιάννης, Γιώργος Κότσαλης, Γρηγόρης Μανινάκης.

 

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ