Eκδρομή στην ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Νήσου Λήμνου, ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ οργανώνει τετραήμερη εκδρομή στην ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ στις 7-10 Οκτωβρίου 2010.

Η ΑΝΑΒΡΑ Αλμυρού Μαγνησίας είναι μία ορεινή κοινότητα με 700 κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων ελεύθερης βοσκής. Η αξιοποίηση αναπτυξιακών έργων επέτρεψε την εντυπωσιακή εξέλιξη της κοινότητας με γνώμονα την ποιότητα ζωής και την ευημερία των κατοίκων της.

Το παράδειγμα της Ανάβρας αποτελεί πρόκληση-πρόσκληση για την ΑΝΕΜΟΕΣΑ αφού για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λήμνου, η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ υποστηρίζει κάθε δράση που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξή της και ενθαρρύνει τις δραστηριότητες εκείνες που συνδέονται διαχρονικά με την παράδοση και τη συλλογική γνώση παραγωγικών δραστηριοτήτων του νησιού .

 

Από τις παραγωγικές δραστηριότητες της Λήμνου, σημαντικότερες ήταν πάντα, η γεωργία και η κτηνοτροφία, με παραγωγή ευρέως φάσματος αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, αμπέλια, μέλι, κρέας, τυρί διαφόρων τύπων, ξηροί καρποί, βότανα κλπ.), που διατηρούν ακόμη μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα όμως γεωργία και κτηνοτροφία της Λήμνου συρρικνώνονται δραματικά, αντιμετωπίζοντας παθητικά τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και της παγκοσμιοποίησης. Λόγω των εγγενών ελληνικών και τοπικών αδυναμιών παρατηρείται εγκατάλειψη της γεωργικής γης και των βοσκοτόπων, που αποτελούν μαζί με τη φύση της το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί η γη στο έλεος των κουνελιών και της κερδοσκοπίας.

Κρίνουμε λοιπόν εξαιρετικής σημασίας σήμερα, ιδιαίτερα εν όψει και των επικείμενων δημοτικών εκλογών -ορόσημο για την τοπική αυτοδιοίκηση- να βοηθήσουμε ως όμιλος την τοπική κοινωνία και τους παράγοντες και φορείς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία ώστε να βγουν από τον τοπικό μικρόκοσμο και τις αγκυλώσεις που δημιουργεί και να αντλήσουν ιδέες και παραδείγματα μέσα από τα λαμπρά αποτελέσματα της Κοινότητας της Ανάβρας Μαγνησίας. Μία κοινότητα που χάρη στο όραμα και στις πολύπλευρες ικανότητές που επέδειξε ο Πρόεδρος της Κοινότητας πέτυχε εντυπωσιακή στροφή προς ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και αειφόρο τρόπο ανάπτυξης.

Είναι η ώρα, εν όψει και της διακοπής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, η αγροτική οικονομία της Λήμνου να βρει το δικό της βηματισμό, σύγχρονο και ολοκληρωμένο, συμβατό με τον τόπο και τη μακρά παράδοση που διαθέτει για τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, διασφαλίζοντας βελτίωση του εισοδήματος και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Το παράδειγμα της Ανάβρας μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ώστε η κοινωνία της Λήμνου να φτιάξει το δικό της όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Η επαφή του κόσμου της Λήμνου που θα πλαισιώσει το ταξίδι ,με την κοινωνία της Ανάβρας και ειδικότερα με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην ανάπτυξή της, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της συνάντησης.

Η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους, και κατά προτεραιότητα ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΓΕΩΡΓΟΥΣ και ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ όπως επίσης εκπρόσωπους των συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές ,που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκδρομή να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010. Σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να συμμετάσχουν και μέλη του Ομίλου .

Για δηλώσεις συμμετοχής απευθύνεστε στο Πρακτορείο ΧΑΣΑΠΗ στο λιμάνι ή στα τηλέφωνα 22540-23852 ή 22540-24888 ( Κα Σαρίδου )

Το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 170 ευρώ έως 290 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία ξενοδοχείου ( μονό ή διπλό δωμάτιο ) που θα επιλεγεί και περιλαμβάνει μετάβαση και επιστροφή από Λήμνο-Καβάλα με πλοίο ,από Καβάλα-Βόλο-Ανάβρα με πούλμαν και διαμονή με πρωινό στο Βόλο ( 3 διανυχτερεύσεις ) .

Σας περιμένουμε να μας ακολουθήσετε

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ