Σπόροι

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

 

Τοπικές Ποικιλίες Λήμνου:

Εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας του νησιού

Καταγραφή τοπικών ποικιλιών σπόρων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Συναντήσεις 4 και 5 Ιουνίου στο Μούδρο, και στο Πορτιανού

Η σημερινή κρίση στη γεωργία - που επήλθε λόγω των επιλογών της Κοινοτικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών τάσεων (παγκοσμιοποίηση), προώθησε την εντατικοποίηση της γεωργίας μέσω της τυποποίησης, την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων, την εξαντλητική χρήση εδαφών και φυτοφαρμάκων, αλλά και την απαίτηση για το εύκολο και γρήγορο χρήμα - πρέπει να αποτελέσει μάθημα προς αποφυγή - σε διεθνές και τοπικό επίπεδο - και αφορμή για αναθεώρηση δεδομένων και προτύπων.

Η Ανεμόεσσα -Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς νήσου Λήμνου- έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι οι μικροί -ιδίως νησιωτικοί τόποι- μπορούν να ανταγωνιστούν και ισότιμα να αναπτυχθούν, αξιοποιώντας ακριβώς τη μικρή κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους. Έτσι, έχει θέσει ως κύριο στόχο της δράσης της να αναδείξει και ενθαρρύνει -με τις δυνάμεις της- τις παραγωγικές εκείνες δραστηριότητες του νησιού που συνδέονται με την ταυτότητά του και μπορούν καθοριστικά να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξή τους. Στο ‘πλαίσιο αυτών των στόχων, η Ανεμόεσσα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οργάνωσε πέρυσι μία πρώτη επιτυχή συνάντηση και εκδηλώσεις με θέμα: Παραγωγικές Δραστηριότητες στη Λήμνο, προκλήσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Φέτος, ως φυσική συνέχεια, οργανώνει μία δεύτερη σειρά συναντήσεων με θέμα: Τοπικές Ποικιλίες Λήμνου: Εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας του νησιού.

Η γη της Λήμνου αποτέλεσε πάντα το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Οι δε τοπικές ποικιλίες του νησιού και η πλούσια αγροτική παραγωγή, είναι μέρος της άγραφης ιστορίας του διαμορφώνοντας το τοπίο και την κοινωνία του, καθορίζοντας τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του τόπου. Σήμερα , αξιοποιώντας με σύγχρονο τρόπο αυτές τις ίδιες ποικιλίες, μπορεί να αναδειχθούν προϊόντα ταυτότητας με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία και να αποτελέσουν κεφάλαιο του τόπου με δυνατότητα συμβολής στην οικονομία του.


Οι συναντήσεις θα οργανωθούν με πρωτοβουλία της Ανεμόεσσας και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Επαρχείου Λήμνου.

Σε μία πρώτη φάση στόχος είναι η καταγραφή τοπικών ποικιλιών σπόρων και η οργάνωση ζωντανών συναντήσεων με την τοπική αγροτική κοινωνία και τους νέους επιχειρηματίες, ώστε να συζητηθεί το θέμα των ποικιλιών αυτών και να επισημανθεί η σημασία της συλλογής, καταγραφής, μελέτης και αξιολόγησής τους. Ο απώτερος στόχος είναι η προώθηση και ανάπτυξη εκείνων των ποικιλιών που έχουν προοπτικές αυξημένης εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η πρώτη συνάντηση θα έχει τη μορφή ημερίδας. Θα οργανωθεί στον Δήμο Μούδρου, τη Παρασκευή το απόγευμα στις 8.30 στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

§ Καλωσόρισμα του Δημάρχου Μούδρου, Κωσταντίνου Αδαμίδη

§ Σύντομη παρουσίαση του στόχου του προγράμματος και των ομιλητών από την πρόεδρο της Ανεμόεσσας Φωτεινής Ετμεκτζόγλου.

§ Ομιλία με θέμα: Σημασία των τοπικών ποικιλιών και των προοπτικών ανάπτυξής τους, από τον Δρ. Ροίκο Θανόπουλο, γεωπόνο, Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,

§ Ομιλία με θέμα: Οι τοπικές ποικιλίες της Λήμνου, από τον Κώστα Θωμά, μεταπτυχιακό γεωπόνο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

§ Ομιλία με θέμα: Αντιθρομβωτικές ιδιότητες του σησαμέλαιου,, από τον Επίκουρο Καθηγητή Χαράλαμπο Καραντώνη, του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

§ Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σαντορίνης Μάρκο Καφούρο της επιτυχούς ανάπτυξης τοπικών προϊόντων με ταυτότητα όπως η φάβα και τα ντοματάκια, η κάπαρη κλπ.,

§ Ομιλία με θέμα: Επιχειρηματικότητα και καινοτομία, από τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτρη Σκάλκο, του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

§ Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονιστής της ημερίδας θα είναι η Καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Πηνελόπη Μπεμπέλη.

Η δεύτερη συνάντηση θα οργανωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού, το Σάββατο στις 8.30.

Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου κυρίου Δημήτρη Βουλγαράκη θα ακολουθήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα παρουσιάσεων. Στη συνέχεια ο χρόνος θα δοθεί για ανοιχτές συζητήσεις γύρω από τις ποικιλίες και προσφερόμενες προοπτικές.

Επιπλέον και σε συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς συνεταιρισμούς, η ομάδα των γεωπόνων ερευνητών και καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα επισκεφθεί μεταξύ 4 και 9 Ιουνίου όλα τα χωριά του νησιού και θα αναζητήσει και καταγράψει σπόρους τοπικών ποικιλιών, συζητώντας για τα χαρακτηριστικά τους και τις διάφορες χρήσεις τους (όπως στην καθημερινή διατροφή και στην κουζίνα, για τη διατροφή των ζώων κλπ).

Η συμμετοχή σας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθεια. Οι ιδέες και προτάσεις σας θα μας είναι πολύτιμες.

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ

 

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ