"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ " Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου ΛΗΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕΛΩΝ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014                               


    Αγαπητοί φίλοι και μέλη της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ,


     Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε κυρίως για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Ομίλου μας, που προήλθε μετά από την παραίτηση της Προέδρου Φωτεινής Ετμεκτσόγλου.

     Η Πρόεδρος, με την υποψηφιότητά της ως Δημοτικής Συμβούλου για τον Δήμο Λήμνου, είχε ζητήσει για λόγους ηθικής τάξης να αναπληρωθεί στα καθήκοντά της κατά την προεκλογική περίοδο, από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Κότσαλη, ταυτόχρονα δε είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί και από μέλος του Δ.Σ σε περίπτωση εκλογής της, για τους ίδιους λόγους. 

     Με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπέβαλε την παραίτηση της, επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και έργων. Η παραίτησή της έγινε δεκτή παρά την πεποίθηση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. ότι αυτό αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ομιλό μας στον οποίο η Φωτεινή  αφιέρωσε πολύ χρόνο και ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον  από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του.
 
     Είμαστε βέβαιοι ότι η πρώην Πρόεδρος της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ θα αποδώσει τα μέγιστα ως Δημοτική Σύμβουλος για το καλό του τόπου ενώ παράλληλα  θα εξακολουθεί να συμμετέχει και να στηρίζει ενεργά τις δράσεις μας,  ως μέλος του Ομίλου μας.

     Τα μέλη του  Δ.Σ. του Ομίλου συμπληρώθηκαν, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας με τον Αθανάσιο (Νάσο) Τσότρα ,που είχε αναδειχθεί επιλαχών στις εκλογές του Αυγούστου 2013.

Κατόπιν αυτού το Δ.Σ.  του Ομίλου  ομόφωνα αποφάσισε την ανασυγκρότησή του σε Σώμα ως εξής:
 
Πρόεδρος:                Γιώργος Κότσαλης

Αντιπρόεδρος :         Αλίκη Παλαιολόγου

Γενική Γραμματέας :  Ηβη Νανοπούλου

Ταμίας :                   Γιώργος Τραμουντάνης

 Μέλη :                    Σόφη Χαψή , Εκτορας Κατσαρός ,
                               Αθανάσιος Τσότρας.

Περισσότερα...
 

Η ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΠΟΘΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

"Λήμνος η αγαπημένη των θεών! Λήμνος που, από τον μυθικό της χρόνο, κουβαλάει ιστορία και πολιτισμό μοναδικό στους αιώνες! Στην πιο όμορφη πλαγιά της, αντίκρυ από την Τροία, κείται το Πρώτο Βουλευτήριο στην ιστορία του ανθρώπου! Λήμνος των Αργοναυτών και της Υψιπύλης και της ηρωικής Μαρούλας! Ένα νησί χρυσαφένιο που ταξιδεύει όρθιο πάνω στα κύματα του αρχιπελάγους. Λήμνος του Φιλοκτήτη και του Αλκαμένη, του Ήφαιστου, των καθημερινών ανθρώπων με την περηφάνια των αγώνων τους στις διαδρομές του χρόνου.

Αύριο Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014, θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου θα ληφθεί απόφαση, έγκριση ή απόρριψη στο αίτημα Εταιρείας Ξένων Συμφερόντων για την τοποθέτηση “ανεμογεννητριών” πάνω στους χρυσαφένιους λόφους της – αλλά και βαθιά στην καρδιά της που θα την λαβώσουν για πάντα.

Εύχομαι και ελπίζω πως θα σεβαστούν τον τρισμέγιστο πολιτισμό της, θα σεβαστούν το ήθος και το ύφος των κατάχρυσων τοπίων της των διάσπαρτων από Δίες και Αρτέμιδες, από ναούς και τελετουργίες που διέγραψαν στους αιώνες την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπου.

Εύχομαι και ελπίζω πως ο άξιος δήμαρχος μας κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και η εξίσου άξια πρόεδρος της Ανεμόεσσας, η αγαπημένη μας Φωτεινή, θα καταφέρουν, στο αίτημα των ξένων συμφερόντων, να αντιπαραθέσουν το δικό μας αίτημα: Να κηρυχθεί χώρος προστατευμένος πολιτισμικά και αρχαιολογικά – και ήδη έχει ανακηρυχθεί επισήμως ως νησί “ιδιαίτερου φυσικού κάλλους”.

Εύχομαι και ελπίζω, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με σεβασμό να θέσουν τον εφήμερο βίο μας έναντι του αιώνιου κάλλους, αυτού που γέννησε την ιστορία του πολιτισμού στο μάκρος των χιλιετιών του νησιού μας. Και όχι μόνο να απορρίψουν το αίτημα των ξένων συμφερόντων, αλλά να ψηφίσουν την εσαεί πολιτισμική και αρχαιολογική προστασία ολόκληρης της Λήμνου".

 

Ετήσια φθινοπωρινή εκπαιδευτική εκδρομή

Ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ οργάνωσε την ετήσια φθινοπωρινή εκπαιδευτική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία στις 17 – 21 Οκτωβρίου 2014.

Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από τη Λήμνο και η ομάδα που αποτελείτο από 17 άτομα έφθασε το μεσημέρι στην Καβάλα.

Εκεί περίμενε ένα πούλμαν που μας μετέφερε στους επιλεγμένους προορισμούς.

Παρασκευή απόγευμα επισκεφθήκαμε ,έξω από τη Θεσσαλονίκη ,πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα Xιώτικου πρόβατου που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και ενημερωθήκαμε για τις μεθόδους εκτροφής και αναπαραγωγής κριαριών και προβάτων .

Στη συνέχεια   ακολουθήσαμε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Βελβενδό Κοζάνης.

Η διαμονή για δύο βράδια ήταν στο χωριό Νεράιδα λίγα χιλιόμετρα από το Βελβενδό.

Το Σάββατο πρωί επισκεφθήκαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβενδού και ενημερωθήκαμε για την πορεία της συνεργασίας παραγωγών της περιοχής

και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιάς επιτυχημένης και αποδοτικής συνεργασίας.

Στην επόμενη στάση μας επισκεφθήκαμε ένα πτηνοτροφείο που παράγει βιολογικά αυγά .Συζητήσαμε για τις προυποθέσεις και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς αυτής που υλοποιείται από μία μικρή ομάδα φίλων.

Το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Βελβενδού παρακολουθήσαμε κάποιες εισηγήσεις στο πλαίσιο του     Επιστημονικού Συμποσίου” Βελβεντό το Οινοφόρο”και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Κτήμα Βογιατζή στη λίμνη του Πολυφύτου με τα αμπέλια και το σύγχρονο οινοποιείο . Εκεί γευματίσαμε και δοκιμάσαμε τα κρασιά του Κτήματος.

Την Κυριακή αναχωρήσαμε για Βλάστη Κοζάνης.Επισκεφθήκαμε μία κτηνοτροφική μονάδα του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι της παρέας μας αντάλλαξαν προβληματισμούς και ιδέες με τον υπεύθυνο που μας ξενάγησε .

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Νυμφαίο και την προστατευόμενη περιοχή του Αρκτούρου. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε ένα ξενώνα και γευτήκαμε ένα εξαιρετικό γεύμα αναγνωρίζοντας τα στοιχεία εναλλακτικού τουρισμού που κυριαρχούν στο Νυμφαίο.

Το απόγευμα αναχωρήσαμε για Σκλήθρο, μικρό χωριό στους πρόποδες του Νυμφαίου όπου είχε προγραμματιστεί το δείπνο και η διανυκτέρευση 

Τη Δευτέρα αναχωρήσαμε για Πολυκάρπι Αριδαίας.

Αφού επισκεφθήκαμε ένα φυτώριο αρωματικών φυτών και συζητήσαμε με τον επιχειρηματία για τις προοπτικές και συνεργασίες μιάς τέτοιας επιχείρησης, αναχωρήσαμε για το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ ακολουθώντας μία διαδρομή με θέα το κατάφυτο Βέρμιο και την Ημαθιώτικη πεδιάδα.Εκεί ενημερωθήκαμε για τις διαδικασίες οινοπαραγωγής και διάθεσης των προιόντων καθώς και των δυνατότητων τουριστικής εκμετάλλευσης της μονάδας

 Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας και απολαύσαμε μεσημεριανό γεύμα με πέστροφες σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακό .

Μετά το γεύμα αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο στη Νάουσα όπου και παραμείναμε .                                   Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τον ιδιοκτήτη για θέματα ποιοτικού τουρισμού που το βλέπαμε στην πράξη μένοντας και τρώγοντας στον ξενώνα του.

Τρίτη πρωί αφού απολαύσαμε ένα γευστικό πρωινό αναχωρήσαμε για Βεργίνα .  

Η επίσκεψη της Βεργίνας για όσους την έβλεπαν για πρώτη φορά ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία .

Στις 4 είχαμε επιστρέψει στην Καβάλα όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για την επιστροφή στη Λήμνο. 

Στην εκδρομή συμμετείχαν κατά πλειοψηφία νέα άτομα και επαγγελματίες που στις συζητήσεις που γίνονταν στο πούλμαν και το βράδυ στο δείπνο επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες που θα είχαν οι ίδιοι να υλοποιήσουν ιδέες και παραδείγματα που είδαν στις επισκέψεις.

Τα μέλη της ομάδας που συνοδεύονταν από τη Σόφη Χαψή και την Αλίκη Παλαιολόγου - μέλη ΔΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ – ζούν στον Κάσπακα, στον Κοντιά, στο Θάνος ,στο Μούδρο στο Πλατύ και στη Μύρινα .

Εξέφρασαν όλοι μεγάλη ικανοποίηση γιά την ευκαιρία να δούν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα και για την εμπειρία που αποκόμισαν από το ταξίδι .

Ολη η ομάδα ευχαριστούμε όλους όσους μας υποδέχθηκαν και βοήθησαν ουσιαστικά στην ενημέρωσή μας και ιδιαίτερα τον Αντώνη Ρήγα και τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου που ήταν βασικοί συντελεστές στην επίτευξη των στόχων της εκδρομής.

Γενική διαπίστωση ήταν το εξαίρετα συμπαθητικό κλίμα που επεκράτησε σε όλο το διάστημα της εκδρομής, το χιούμορ και η καλή διάθεση όλων και   η ενεργός συμμετοχή σε όλα τα τεκταινόμενα.

Και του χρόνου …

 

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ν. ΛΕΣΒΟΥ                  Μυτιλήνη 28/04/1014

                                                                          Αρ. Πρωτ.: 1275

Διεύθυνση     : Κτίριο Τελωνίου          

ΤΚ                : 811 00 Μυτιλήνη                      

Πληροφοριες : Μ. Χιώτη                                                        

Fax                 : 2251040750

ΠΡΟΣ: Όμιλο προστασίας περιβάλλοντος &

                       αρχιτεκτονικης κληρονομιας Λήμνου

                         « ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ».

                         Τ.Θ. 103

                         814 00 Μύρινα Λήμνου

ΘΕΜΑ : Απάντηση σε αίτησή σας

ΣΧΕΤ. : Η από 11-4-2014 αιτησή σας.

         Σε απάντηση της σχετικής αίτησης σας γνωρίζουμε ότι εντός των ετών 2013 και 2014 (μέχρι σήμερα) δεν έχει περιέλθει στην Υπηρεσία μας καταγγελία από τον Όμιλο «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ».

    Η  Προϊσταμένη
ΕΛΕΝΗ ΜΗΤΡΙΤΣΑ
ΠΕ/ΤΟΠ. ΜΗΧ/ΚΩΝ                                                                                          


 

Κατεπείγον - Έργα στο Ενετικό Κάστρο της Λήμνου

Στο Ενετικό Κάστρο της Μύρινας Λήμνου υλοποιούνται σήμερα εργασίες «Βελτίωσης Προσβάσεων» που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007 - 2013, με Φορέα Υλοποίησης τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της τότε Γενική Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ανεμόεσσα της νήσου, μετά από επίσκεψη στο χώρο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο εκτέλεσης των παρεμβάσεων. Ειδικότερα οι ανησυχίες αφορούν στην έκταση που έχουν λάβει οι εργασίες αποξηλώσεων σε σχέση με το υπάρχον ευαίσθητο τοπίο και τον κίνδυνο πλήρους αλλοίωσής του, το τρόπο που εκτελούνται οι εργασίες και η ανεπαρκής επίβλεψή τους κατά την ανακατασκευή των προσβάσεων, καθώς και στα υλικά που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν.

Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ